• Z pohodlí domova
  • Vítej jaro!
  • Předchozí
  • Další
Zpět

Jak žít v harmonii se členem domácnosti, který nemůže konzumovat lepek?

Přidáno: 31.1.2024 9:00.00 Počet shlédnutí: 240

31 Leden 2024

Pokud v jedné domácnosti žijí necelatici s celiatikem, vyžaduje to mnoho času, jako například na přípravu jídla, ale také na komunikaci mezi jednotlivými členy. Jak tedy žít v harmonii s neceliatiky? Jak s nimi komunikovat, jak uskladňovat potraviny bez lepku a jak je nesmíchat s těmi, které lepek obsahují? Je vhodné, aby celiatik používal tytéž kuchyňské pomůcky (vařechy, naběračky apod.), které slouží zbytku rodiny?

Jak žít v harmonii se členem domácnosti, který nemůže konzumovat lepek?

Pokud člověku diagnostikují celiakii nebo nesnášenlivost lepku, nastává zásadní změna pro celou rodinu, resp. domácnost, nejen pro diagnostikovaného jednotlivce, jelikož i malá stopa lepku může způsobit celiatikovi problémy. Je proto mimořádně důležité, aby všichni členové domácnosti byli s tímto faktem srozuměni a reálně jej respektovali. Jak však ze dne na den změnit standardní návyky a prostor tak, aby to bylo vhodné a bezpečné i pro celiatika?

10 tipů, jak si usnadnit život v domácnosti, kde žijí celiatici a „lepkáči"

1. Označovat, označovat a ještě jednou označovat

Máte-li doma celiatika, je velmi důležité, aby se jeho potraviny či kuchyňské náčiní nemíchaly s ostatními. Všechno, co by mohlo být potenciálně křížově kontaminováno lepkem, byste měli ponechat na samostatném místě v chladničce nebo v kuchyni a příslušně označené, aby nedošlo k záměně. Dokonce ani vložení nádobí, převážně pánví či hrnce, do myčky nádobí nemusí úplně odstranit veškerý lepek a vašemu blízkému to může přivodit vážné problémy. Potraviny vhodné pro celiatika, jako například těstoviny, vločky, pečivo a pod., jasně označte štítky, aby se předešlo záměně i v případě, že dózu někdo přemístí.

označenie

2. Vyměňte dřevo za plast

V ekologické době by nás za takové řešení sice někteří "ukřižovali", ale pokud žijeme bez lepku, toto je jedno z nejjednodušších řešení, které vám umí usnadnit život. Dřevo je velmi pohlcující materiál, který absorbuje lepek či jiné látky přímo do sebe. Velmi těžko se vám podaří dokonale vyčistit vařečku po míchání lepkového těsta či omáčky tak, aby byla bezpečná pro celiatika. Výměna dřevěného kuchyňského náčiní, desek a misek za plastové toto riziko eliminuje. Jedno pro celiatika, jedno pro neceliatika.

3. Pozor na manipulaci s jídlem

Běžně se člověk nad tím ani nezamyslí, ale představte si třeba ranní natírání pečiva. Naberete kousek másla či pomazánky, poté nožem proběhnete po lepkovém chlebu a šup s ním i s drobky zpátky do másla nebo pomazánky. A problém je na světě! Máslo a pomazánka, které byly bezlepkové, už nikdy nebudou bezpečné pro celiatika. Můžete se tomu vyhnout dvěma způsoby:

  • Pořádně poučíte členy domácnosti, že pokud chtějí cokoliv nabírat, mohou tak učinit pouze s čistým příborem, tedy například z másla si najednou odeberou tolik, kolik budou potřebovat, a po natření chleba už nožem do másla nebudou rýpat.
  • Označíte potraviny, které jsou určeny výhradně pro celiatika (máslo, pomazánky, majonézy a pod.), a lepkáči mu na ně nebudou sahat. Tak si bude moci každý dělat po svém a celiatik zůstane v bezpečí.

4. K mytí nádobí celiatika mějte separátní houbu

Podobně jako dřevo, i houby absorbují lepek. Mytí pánve či hrnců, které jsou označeny jako vhodné pro celiatika, tou houbou, která je plná lepku, porušuje účel bezlepkových „hranic". Jen si to představte, odkrojíte si kousek chleba s obsahem lepku, desku očistíte houbičkou, ale ty maličké drobky z ní už nikdy nedostanete! Stejně pokud si děláte cokoli lepkového, nádobí po vaření omyjte „lepkovou" houbičkou. Můžete si to logicky rozdělit barevně, například růžová houbička pro lepkáče, zelená pro celiatika. Problém vyřešen.

hibky

5. Pozůstatky, které číhají na více místech

Toustovače, topinkovače, vaflovače, gril, to vše jsou příklady spotřebičů, ze kterých se lepek odstraňuje velmi komplikovaně. Samozřejmě, ideální by bylo mít pro bezlepkáče vše zvlášť, ale v běžném životě to není vždy reálné. Topinkovač nemůžete po každém použití čistit, proto pokud chcete být v bezpečí, budete jej muset vlastnit opravdu dvojmo. Co se týče ostatních spotřebičů, ideální je, když se připraví nejprve pokrm pro celiatika a pak pro ostatní, tedy pro neceliatiky. Pochopitelně, po ukončení kuchtění musí přijít na řadu velmi důkladné čištění těchto spotřebičů ve snaze zbavit je i té poslední smítky lepku, aby byly vhodné k dalšímu použití celiatikům.

6. Linka čistší než zrcadlo

I když na kuchyňskou linku jen položíte prkénko na krájení, abyste překrojili sendvič na polovinu, pracovní desku hned otřete, abyste předešli křížové kontaminaci. K čištění doporučujeme používat jednorázové antibakteriální utěrky, abyste se vyhnuli další křížové kontaminaci houbou, na které by se mohly zachytit drobné drobky. Tato zásada platí při přípravě jakéhokoli lepkového jídla.

utiera

7. Vyměňte pánve a jiné kuchyňské potřeby

Pokud členové domácnosti, kteří jsou necelatici, plánují pokračovat v konzumaci lepku, můžete jim nechat své staré pánve a příbory, jen se ujistěte, že jsou skladovány odděleně a vhodně označeny. Pro celiatika doporučujeme zakoupit nové. Pokud víte, že vaši spolubydlící jsou na 100 % obezřetní vůči vašemu onemocnění, je možné zakoupit si vysoce kvalitní pánve a hrnce se dnem z nepřilnavého materiálu, u kterých je menší pravděpodobnost, že po špatném umytí na nich zůstane nějaká část lepku. Po důkladném umytí a opláchnutí tedy budou pro celiatika bezpečné.

8. Vytvořte si bezlepkové zóny

Pokud jste v počátečních fázích léčení celiakie nebo máte s lepkem opravdu extrémní potíže, ujistěte se, že všechny bezlepkové výrobky a kuchyňské potřeby jsou uloženy odděleně od všeho ostatního. Vytvořte si ve své kuchyni „bezpečný prostor" pro bezlepkové koření, potraviny, cereálie a pod.

9. Dohodněte se na jídelníčku

V dnešní době je již mnoho produktů, které by celiatikovi mohly ublížit (omáčky, koření, těstoviny, pečivo, cereálie a iné.), dostupných také v bezlepkové verzi. Celiakie není rozmar, to budou muset pochopit všichni členové domácnosti. Žádný rozdíl v omáčkách, kořeních, majonéze, kečupu, paštice a podobných drobnostech není, i když jsou bez lepku. Můžete se proto domluvit, že tyto věci budete doma přirozeně mít/připravovat pouze v bezlepkové verzi.

Přílohy k jídlům si už potom může dát každý podle své chuti. Pokud se celá domácnost rozhodne jít bezlepkovou cestou, pro celiatika je to určitě velká výhoda, a to nejen z hlediska bezpečnosti, s čím se pojí poslední, ale neméně důležitý bod.

10. Podpořte celiatika ve vaší domácnosti

Zatímco ti, kteří celiakii mají léta, budou na ni již zřejmě zvyklí, čerstvě diagnostikovaní celiatici mohou často trpět v důsledku samotného onemocnění i psychickými problémy – jednak pro nedostatek vitamínů a nezdravé střevo, což má vliv na celý organismus, a tedy i na psychiku jednotlivce, jednak vzhledem k faktu, že takoví lidé se najednou musí vzdát velkého množství věcí, které dosud milovaly, včetně návštěvy svých oblíbených restaurací. Zkuste celiatika pochopit a podpořit a vychutnejte si s ním jídlo bez lepku, nakupte domů bezlepkové snacky a snažte se jej rozveselit. Společně jde všechno snazší.

sedenie

Držíme vám palce!

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení