• Z pohodlí domova
  • Vítej jaro!
  • Předchozí
  • Další
Zpět

Které potraviny obsahují lepek?

Přidáno: 22.8.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 505

22 Srpen 2023

Lepek je protein, který se nachází v některých obilovinách, jako jsou pšenice, ječmen, žito a oves. Informace o tom, které potraviny jej obsahují, je mimořádně důležitá zejména pro lidi s celiakií nebo citlivostí na lepek. Přísná bezlepková strava je totiž v současnosti jediným způsobem, jak předejít nežádoucím zdravotním problémům. Které potraviny tedy obsahují lepek a jak je nahradit?

Které potraviny obsahují lepek?

Celiakie je autoimunitní onemocnění trávicího systému, při kterém konzumace lepku vyvolává imunitní reakci v tenkém střevě. Tato reakce způsobuje zánět a poškození sliznice tenkého střeva, které je klíčové pro vstřebávání důležitých živin. Pokud se celiakie neodhalí a nezačne léčit, může způsobit vážné zdravotní komplikace.


Příznaky celiakie se mohou lišit od jednotlivce k jednotlivci. Někteří lidé mohou trpět trávicími problémy, jako jsou průjmy, nadýmání, bolesti břicha a nevolnost. Další příznaky mohou zahrnovat únavu, nechutenství, hubnutí, anémii, kožní vyrážky a dokonce i depresi. U dětí může celiakie způsobovat opožděný růst a vývoj.

Bezlepková dieta je na celý život

Bezlepková strava se pro lidi s celiakií obvykle nutně stane dlouhodobým životním stylem, který musí dodržovat, aby minimalizovali zdravotní rizika a zlepšili kvalitu svého života. „V případě celiakie je spouštěčem onemocnění lepek (gluten), což je bílkovina bohatá na aminokyseliny prolin a glutamin, souhrnně nazývané prolaminy," vysvětluje dietoložka a nutriční terapeutka Jarmila Kabátová. „Jejich pojmenování se odvozuje od toho, ve které obilovine se nachází napr. gliadin (v pšenici), hordein (v ječmeni), sekalin (v žitu), avenin (v ovsu). Jsou charakterizovány zkříženou reaktivitou, společným genetickým původem."

Co nejíst?

Při bezlepkové dietě je nutno vyloučit ze stravy všechny potraviny s obsahem pšenice, žita, ječmene a běžného ovsa i výrobky z nich, pokud nejsou označeny jako bezlepkové (bezgluténové). Zároveň je třeba zjišťovat, zda provozy, které vyrábějí běžné i bezlepkové potraviny, jsou předepsaným hygienickým způsobem odděleny a nemůže dojít ke kontaminaci těch bezlepkových.

cestoviny

Příklady zakázaných obilovin a výrobků z nich:

⁻ pšenice
⁻ ječmen
⁻ žito
⁻ špalda
⁻ bulgur
⁻ kuskus
⁻ kontaminovaný běžně dostupný oves
⁻ běžně dostupné müsli
⁻ snídaňové cereálie
⁻ těstoviny
⁻ sladké nebo pikantní pečivo vyráběné z uvedených obilovin

Co jíst?

Jako náhradu lze použít potraviny bez obsahu lepku, jako jsou zelenina, ovoce, vejce, maso, rýže, pohanka, amarant, kukuřice, brambory, luštěniny, sója, ořechy, rostlinné a živočišné tuky. Jsou přirozeně bezlepkové. „Odborníci rovněž doporučují vyhýbat se výrobkům z odlepkovaného pšeničného škrobu, protože v něm určité množství lepku zůstává. Dále je třeba si všímat nabídky například bramborových, sójových a jiných výrobků, bujónů a polévek, zda neobsahují zakázanou pšenici nebo jiné přísady obsahující lepek," dodává odbornice.

Příklady bezpečných potravin:

  • rýže
  • kukuřice
  • proso
  • pohanka
  • mrlík chilský
  • amarant
  • čirok
  • brambory
  • tapioka
  • maniok
  • svatojánský chléb
  • kaštany

Je třeba mít na paměti, že bezpečnost výrobku i v případě přirozeně bezlepkové suroviny závisí vždy na technologických postupech a recepturách jednotlivých výrobců," upozorňuje Jarmila Kabátová. "Například smetana může být zahuštěna moukou, mražená zelenina může být pomoučená nebo mandlová mouka může obsahovat pšeničný škrob."

misky

Příklady dalších zakázaných potravin:

  • bešamel
  • čokoláda s cereáliemi
  • hotová jídla na bázi zeleniny s obilovinami
  • jogurt s klíčky, cereáliemi nebo se sušenkami
  • maso nebo ryby obalované ve strouhance, mouce nebo vařené s omáčkami obsahujícími mouku s lepkem
  • předvařené mražené ryby (surimi nebo imitace krabího masa)
  • pivo, whisky
  • instantní káva nebo kávové náhražky obsahující ječmen nebo ječný slad
  • ovesné nápoje

Klidně si můžete dopřát například tyto výrobky:

  • mléko, přírodní jogurt, smetana
  • čerstvý sýr (mozzarella), parmazán
  • všechny druhy masa a ryb
  • vejce
  • veškerá zelenina, ovoce, luštěniny a ořechy
  • sycené nápoje
  • nealkoholické nápoje
  • čaj, káva
  • ovocné džusy
  • alkoholické nápoje obecně s výjimkou těch, které jsou uvedeny jako zakázané
Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení

Svátek 1 8 máj