Tři domácí bezlepkové chlebíčky, které snadno připravíte v pohodlí domova
Přidáno: 13.9.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 2142
13 Září 2023
Příprava chleba představovala v životech našich předků rituál i výsledek obživy. I v současnosti je chléb často na denní bázi přítomen v našich domácnostech, dokonce se vracíme k tradici jeho výroby. Pokud i vy milujete čerstvý a křupavý chlebíček na všemožné způsoby, s našimi tipy na recepty si jej snadno připravíte v pohodlí domova. A to i v případě, že jste celiatik. Vyzkoušejte spolu s námi upéct chutný banánový chléb, kukuřičně-medový nebo chlebíček se psylliem.
Ať už si více pochutnáte na slané nebo sladké verzi chleba, následující recepty se vám budou určitě hodit a ocení je všichni členové domácnosti, od těch nejstarších, až po ty nejmladší. Skvělou zprávou je, že s těmito recepty nestrávíte v kuchyni dlouhé hodiny, které následně můžete využít pro příjemný výlet, odpočinek či aktivity s dětmi.
1. Bezlepkový chléb se psylliem
Psyllium je přírodní rozpustná vláknina, kterou běžně koupíte v potravinách se zdravou výživou či v lékárnách. Obzvláště pro celiatiky a lidi, kteří nekonzumují lepek je psyllium velmi důležité, zajišťuje trávení dostatek vlákniny potřebné pro pravidelné pohyby ve střevech a zároveň dodává trávicímu traktu přátelské bakterie, velmi prospěšné pro udržování zdravé rovnováhy ve střevech. A pokud psyllium přidáte do bezlepkového chlebíčku, bude podobný tomu lepkovému, se skvělou konzistencí, navíc bude nadýchaný a vláčný, přesně tak, jak to máme všichni rádi.
Věděli jste, že?
Věděli jste, že střevům se mluví i druhý mozek? Pokud vám správně nefunguje trávení, vše vám půjde o něco hůř . Usnadněte si život dostatečnou péčí o svůj zdravý střevní mikrobiom.
Na bezlepkový chléb se psylliem potřebujete:
• 500 g bezlepkové chlebové směsi Vitacelia
• 200 ml mléka pokojové teploty (může být i bezlaktózové)
• 1 vejce
• 1 PL cukru krystal
• 2 PL oleje
• 1 ČL soli
• 1 ČL octa
• 1 ČL kmínu
• 1 ČL lněných semínek
• kostku čerstvých kvasnic (případně sušené droždí)
Postup:
1. Smícháním mléka, cukru a droždí připravíme kvásek, zakryjeme a necháme 10 minut podkynout.
2. Ve větší míse spolu smíchejte všechny suché suroviny, poté k nim přidejte mokré suroviny a nakonec nakynutý kvásek. Vše promíchejte nejprve vařečkou.
3. Následně těsto místě cca 10 minut pomocí ručního mixéru, aby se všechny ingredience dobře propojily a cesto nabralo objem.
4. Vyhnětené těsto dejte do formy na chléb vystlané pečícím papírem. Chlebík nebude držet sám, takže nestačí použít pouze plech, je nutné mít formu, která má tvar.
5. Vrch chleba ještě mokrýma rukama zarovnejte, aby byl pěkný a můžete po něm nožem pořezat tvary či mřížky hluboké asi 2 mm. Tyto řezy vám zároveň pomohou, aby chlebíček nepopraskal, kde nemá.
6. Chléb odložte na teplé místo a nechte 60 minut kynout.
7. Troubu si vyhřejte na 200 °C.
8. Těsně před pečením ještě chléb potřete vodou pomocí silikonové štětky. Nebude na škodu pokud tak alespoň jednou uděláte i během pečení.
9. Chléb pečte 45 až 50 minut.
2. Bezlepkový banánový chlebík
Upéct si banánový chlebíček je skvělou volbou nejen proto, že díky němu můžete zužitkovat i starší banány, které už nikdo nechce, ale hlavně proto, že si jej můžete připravit na mnoho způsobů. S receptem si můžete pohrát a měnit ingredience podle chuti. Skvěle se do něj hodí čokoládové kousky, sušené ovoce jako brusinky, meruňky, švestky nebo oříšky či cokoli jiného co máte rádi vy.
Na základní recept budete potřebovat:
• 3 celé zralé banány
• 2 hrníčky bezlepkové mouky na koláče / jemné pečivo
• 2 vejce
• 6 PL rozpuštěného másla (může být i kokosové)
• 3 PL třtinového cukru
• 2 ČL medu
• 2 ČL sody bikarbony
• 1 ČL skořice
• 1 vanilkový cukr
Pro zpestření těsta můžete použít:
• ¼ hrníčku nasekané hořké čokolády
• ½ hrníčku borůvek
• ¼ hrníčku nasekaných vlašských či jiných ořechů
Postup:
- Rozpuštěné máslo vyšlehejte s cukrem a medem, přidejte vajíčka, vidličkou dobře rozmačkané banány a promíchejte.
- V druhé misce si smíchejte sypké suroviny – mouku, skořici a sodu bikarbonu a přidejte je do misky s banánovou směsí.
- Přisypte nasekanou čokoládu, ořechy a čerstvé borůvky.
- Hotové těsto vylijte do formy vymazané máslem a vysypané troškou mouky.
- Pečte v rouře vyhřáté na 180 °C cca 60 minut.
- Hotový banánový chlebíček nechte vychladnout, poté nakrájejte a můžete podávat.
TIP
Domácí banánový chlebíček si skvěle vychutnáte například i s jogurtem, potřený oříškovým máslem či splátkami čerstvých jahod.
3. Kukuřičně-medový chlebíček
Trochu netradičnější chlebíček, kteří mnozí možná ani neznají, o to více důvodů ho doma vyzkoušet a dopřát si v rámci pečiva něco nového. Kvásek na něj si sice musíte připravit předem, avšak celková příprava je jednoduchá.
Budete potřebovat:
Na noční kvásek:
• ¾ šálku bezlepkové chlebové směsi Vitacelia
• 100 ml vody
• ¼ ČL sušeného droždí
Na těsto:
• 1 šálek vody (ne plný po okraj)
• ¼ šálku hladké kukuřičné mouky
• 1 PL medu
• 1 PL másla
• 1 ČL soli
• ½ ČL sušeného droždí
• ¼ šálku bezlepkových ovesných vloček
Postup:
- Večer před pečením chleba si v mise připravte kvásek smícháním všech surovin na noční kvásek a nechte ho v noci kynout.
- Druhý den si z vody a kukuřičné mouky uvařte kaši, vařte na mírném ohni cca 5 minut.
- Stáhněte ohně, přidejte med a máslo a nechte trochu vychladnout.
- Kaši dejte do mísy, přidejte kvásek, sušené droždí, mouku, sůl a promíchejte.
- Za postupného míchání přidejte i jemné ovesné vločky.
- Lepkavé těsto vylijte do olejem vymazané formy na chléb a dejte kynout na teplé místo na hodinku.
- Potom ho vařečkou propíchejte, aby se uvolnil přebytečný vzduch. Nechte kynout další hodinu a pól.
- Následně těsto vylijte na pořádně pomoučenou podložku a zpracujte do bochníku. Přesuňte zpět do čisté a vymazané formy.
- Pečte v rouře vyhřáté na 200 °C po dobu 30 minut.
Přejeme vám dobrou chuť!