• Titulný banner
  • Z pohodlí domova
  • Zmesi
  • Sekce "Akční nabídka"
  • Předchozí
  • Další
Zpět

Mikroskopický život v našem střevě

Přidáno: 21.12.2021 10:30.00 Počet shlédnutí: 898

21 Prosinec 2021

Víte o střevech dostatečné množství informací nebo byste se chtěli dozvědět víc? Pokud jste ve druhé polovině otázky odpověděli kladně, tento článek je právě pro Vás. Nové informace se však mohou dozvědět i ti, kteří o střevech už to vědí.

Mikroskopický život v našem střevě

 Mikroskopický život v našem střevě


Střevo je součástí trávicí trubice. Ta začíná dutinou ústní a dále pokračuje hltanem, jícnem, žaludkem, tenkým střevem, tlustým střevem a končí konečníkem. Tenké střevo má tři části dvanáctník, jejunum a ileum. Právě ve dvanáctníku dochází k poškození sliznice při celiakii. Tlusté střevo má také několik částí a to cékum, kde ústí slepé střevo, dále vzestupný, příčný a sestupný tračník, esovitá klička a rektum. Hlavní funkcí střeva jako takového je trávení potravy na nejmenší části, které se dále vstřebávají ze střeva do krve a krví jsou transportovány k orgánům. V tlustém střevě dochází především k absorpci vody ze střeva. Ale to není vše. Součástí trávicí trubice jsou i buňky imunitního systému, které zde vytváření až 70 procent z celkové imunity. S tím souvisí právě i mikroživot v našem střevě. Nazýváme ho střevní mikrobiom. Je součástí mikrobiomu člověka, který je jak na povrchu těla, tak i uvnitř. Střevní mikrobiom je složen z mnoha živočichů, především z bakterií, kvasinek, virů a prvoků. Jsou to organismy prospěšné tak i patogenní. Rovnováha mezi těmito skupinami je důležitá pro správné fungování střeva. Mikrobiom se nám začíná utvářet již v prvých chvílích života. Vaginální porod, kojení, prevence střevních infekcí, omezení užívání antibiotik a nesteroidních antiflogistik, zdravá strava mají příznivou roli v rozmanitosti a správném složení našeho mikrobiomu. Z dosavadních recentních dat víme, že celiatici mají menší zastoupení bakterií – lactobacily a bifidobaktérie, které můžou být důležité v metabolismu lepku. Při obtížích je možné náš mikrobiom příznivě ovlivnit. A to dlouhodobým užíváním tzv. synbiotik. To jsou prebiotika s probiotiky v jednom. No a co jsou to ty prebiotika a probiotika? Prebiotika jsou vhodný substrát, dalo by se říci potrava pro bakterie, které jsou součástí probiotik, které příznivě působí na náš organismus. Příznivě ovlivňují složení střevní mikrobioty, snižují střevní propustnost a produkují antibakteriální látky. Na trhu je široké spektrum probiotik. Proto je dobré se vždy poradit se svým lékařem či lékárníkem o možnosti užívání probiotik.

Téma Mikroskopický život v našich střevech jsme probírali i na našem živém vysílání s paní doktorkou, které si můžete zpětně prohlédnout na adrese (na shlédnutí videa je třeba mít vytvořený účet na sociální síti INSTAGRAM) : https://www.instagram.com/tv/CW3xWFlD_uS/ 

Tento článek pro Vás připravila MUDr. Bára Bahníková, gastroenteroložka v liberecké nemocnici a v nemocnici v Turnově.

 

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Naše webová stránka ukládá data na vašem zařízení (cookies a úložiště prohlížeče), aby bylo možné identifikovat vaši relaci a dosáhnout základní funkčnosti platformy, zážitku z prohlížení a zabezpečení.
Můžeme ukládat data na vašem zařízení (soubory cookie a úložiště prohlížeče), abychom mohli poskytovat doplňkové funkce, které zlepšují váš zážitek z prohlížení, ukládat některé vaše preference bez uživatelského účtu nebo bez přihlášení, používat skripty a/nebo zdroje třetích stran, widgety atd.
Použití analytických nástrojů nám umožňuje lépe porozumět potřebám našich návštěvníků a tomu, jak naši stránku používají. Můžeme použít nástroje první nebo třetí strany ke sledování nebo zaznamenávání vašeho procházení našich webových stránek, k analýze nástrojů nebo komponent, se kterými jste interagovali nebo je používali, k zaznamenávání konverzních událostí a podobně.
Můžeme používat soubory cookie a nástroje třetích stran k vylepšení nabídky produktů a/nebo služeb naší nebo našich partnerů, její relevance pro vás na základě produktů nebo stránek, které jste navštívili na tomto webu nebo na jiných webových stránkách.

Přihlášení