• Z pohodlí domova
  • Vítej jaro!
  • Předchozí
  • Další
Zpět

Sladká bezlepková snídaně čtyřikrát jinak

Přidáno: 17.10.2022 9:00.00 Počet shlédnutí: 130

17 Říjen 2022

Snídaně je základ dne, to je stará známá pravda. Pokud si po probuzení dopřejete zdravou, výživnou a navíc chutnou snídani, budete mít jednak krásný start do dne a jednak potřebnou energii a výživu. Inspirujte se našimi tipy na chutnou, sladkou a při srdci hřející snídani vhodnou pro celiatiky.

Sladká bezlepková snídaně čtyřikrát jinak

Sladká bezlepková snídaně čtyřikrát jinak

Snídaně je základ dne, to je stará známá pravda. Pokud si po probuzení dopřejete zdravou, výživnou a navíc chutnou snídani, budete mít jednak krásný start do dne a jednak potřebnou energii a výživu. Inspirujte se našimi tipy na chutnou, sladkou a při srdci hřející snídani vhodnou pro celiatiky.

Obzvlášť při celiakii je vhodné, když si snídani dopřejete tak, jak mají být. Ne příliš pozdě a se vším, co k nim patří. Vynechávání jídel totiž přispívá ke zpomalování metabolismu, jakož i k různým jiným trávicím obtížím. A to je to poslední, co celiatik potřebuje. Proto vám přinášíme 4 tipy na recepty, jak si připravit sice sladkou, ale výživnou bezlepkovou snídani.

1. Veselý bezlepkový chlebíček pro malé i velké mlsouny

Čerstvý chléb s čokoládovou pomazánkou, máslem a kakaem, to jsou vzpomínky našeho dětství. Dnes si však vybereme o něco zdravější variantu, která obsahuje všechny potřebné makroživiny: zdravé tuky, cukry i bílkoviny.

Budeme potřebovat:

Volitelné:

  • proteinové „kakavko"
  • 150 ml mléka
  • 1 odměrka čokoládového proteinu
  • 1 ČL kakaa
  • 1 lžička hnědého třtinového cukru

toast

Postup:

  1. Bezlepkový chlebíček na pár vteřin, cca 60, dáme do topinkovače, aby se zahřál a byl jemně křupavý.
  2. Potom ho potřeme mandlovým máslem a poklademe na něj kolečka banánů, borůvky či jablíčka. Kreativci mohou banán použít jako oči, z borůvek vytvořit úsměv a dětem tak učinit den krásnějším.
  3. Kdo chce, může jako zdroj bílkovin přidat i domácí proteinové kakao. Připravíme jej smícháním všech surovin ručně nebo v mixéru na smoothie a dáme zahřát na požadovanou teplotu.
  4. Hotovo! Výborná bezlepková snídaně je připravena.

2. Bezlepkové ořechově-skořicové snídaňové role

Výborný recept, který se vám může hodit i pro využití staršího bezlepkového chleba. Tedy pokud ho nechcete jen tak nechat vysušit na strouhanku, že? Chutí může trošku připomínat i trdelník. Oblíbí si ho malí i velcí, tak pojďme na recept.

Na 2 porce potřebujeme:

  • 4 – 6 plátků bezlepkového bíleho chlebíku Vitacelia
  • 2 rozšlehaná vajíčka s 1 lžičkou březového cukru
  • 40 gramů mletých vlašských ořechů
  • 1 ČL skořice
  • 1 lžička hnědého třtinového cukru
  • 200 g jemného tvarohu
  • 1 ČL březového cukru
  • 2 ČL javorového sirupu
  • kokosový olej ve spreji

pome

Postup:

  1. V misce smícháme ořechy se skořicí a s hnědým cukrem.
  2. Chlebík rozválíme na tenčí plátek, skoro jako palačinku, a obalíme ve vajíčkové směsi.
  3. Obalený chléb z jedné strany jemně položíme do směsi s ořechy, otočíme na druhou stranu a v misce srolujeme do závitku. Z této strany ještě zavinutý chléb pořádně obalíme a přitlačíme, případně si při uzavření můžeme pomoci i párátkem.
  4. Obalené role ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a nasprejujeme trochu kokosového oleje.
  5. Dáme péct do trouby na 220 stupňů na 15 minut.
  6. Během pečení smícháme jemný tvaroh s březovým cukrem.
  7. Upečené role dáme na talíř, pokapeme javorovým sirupem a podáváme s tvarohem.

3. Pšenová kaše s fíky, borůvkami a jablíčkem

Výborná teplá kaše – přirozeně bez lepku – je ideální volbou nejen během chladných podzimních dnů. Dodá vám potřebnou energii a zasytí až do oběda.

Potřebujeme:

  • 70 g pšena
  • 1 ČL březového cukru
  • 1 menší jablko
  • za hrst borůvek
  • ¼ ČL másla ghí
  • 1 fíku
  • 10 g pekanových (nebo jiných) ořechů

fika

Postup:

  1. Ideální bude, pokud pšeno namočíte do vody již den předem, ale nebude katastrofa, pokud tak neučiníte.
  2. Před samotnou přípravou dáme sevřít vodu a horkou přelijeme pšeno. Následně ji vylijeme a ještě dvakrát pšeno propláchneme čistou vodou, abychom ho zbavili hořkosti.
  3. Do hrnce nalijeme 140 ml vody a pšeno vaříme za pravidelného míchání na mírném ohni. Pokud je třeba, během vaření ještě podléváme trochou vody.
  4. Když je pšeno uvařené na kaši, vmícháme do něj nastrouhané jablko, cukr a máslo ghí.
  5. Servírujeme do misky, dozdobíme nakrájeným fíkem, borůvkami a ořechy. Milovníci sladkého mohou kaši ještě pokapat trochou agavového sirupu.

4. Domácí vafle vhodné pro celiaky

Klasika, která nikdy nezklame. Nemusíte se bát, že to ráno nestihnete, můžete si je připravit i den předem. Vafle připravené podle tohoto bezlepkového receptu budou chutnat skvěle i další den.

Potřebujeme:

Ostatní:

  • kokosový olej ve spreji
  • ovoce podle chuti (maliny, jahody, borůvky, banán)
  • řecký jogurt
  • javorový sirup
  • 1 ČL másla z ořechů kešu

vaf

Postup:

  1. V míse smícháme všechny suroviny na vafle a směs pořádně utřeme, můžeme si pomoci i mixérem.
  2. Zahřátý vaflovač nasprejujeme olejem a vylijeme do něj těsto do ¾ plochy.
  3. Vafle pečeme cca 3 minuty.
  4. Hotové vafle podáváme s řeckým jogurtem, máslem z kešu, čerstvým ovocem a polité javorovým sirupem.

Přejeme vám dobrou chuť a skvělý start do dne! :)

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení