Jaké by to byli Velikonoce bez času stráveného za jedním stolem s nejbližšími? Nemusíte si odpírat sladké slasti svátků jara ani v případě, že jste „bezlepkáči“, raději si velikonoční chvíle s rodinou zpříjemněte sladkými pochoutkami v bezlepkové verzi podle našich receptů. Pojďte si s námi připravit bezlepkové laskonky, pasku či zázvorníky.
Čtěte více
Pokud v jedné domácnosti žijí necelatici s celiatikem, vyžaduje to mnoho času, jako například na přípravu jídla, ale také na komunikaci mezi jednotlivými členy. Jak tedy žít v harmonii s neceliatiky? Jak s nimi komunikovat, jak uskladňovat potraviny bez lepku a jak je nesmíchat s těmi, které lepek obsahují? Je vhodné, aby celiatik používal tytéž kuchyňské pomůcky (vařechy, naběračky apod.), které slouží zbytku rodiny?
Čtěte více
Psyllium nebo jitrocel indický je zdroj rozpustné vlákniny podobné té, která se nachází například v ječmeni či ovsu. Je proto skvělým zdrojem vlákniny i pro lidi, kteří mají problém se snášenlivostí obilné vlákniny. Psyllium optimalizuje funkci trávicího traktu a stimuluje střevní peristaltiku. Jaké jsou jeho další účinky a benefity a proč by ho celiatici měli zařadit do jídelníčku, a to nejen samotné, ale také jako součást různých slaných či sladkých receptů?
Čtěte více
K adventu a předvánočnímu období neodmyslitelně patří kromě aroma jehličí, skořice či svařeného vínka i vůně vánočního cukroví, které v našich příbytcích vytváří tu správnou atmosféru. A že je ve vaší rodině někdo celiatik? To vůbec nevadí. Upečte si s námi ty nejchutnější slaďoučké vánoční koláčky – perníčky, linecké kolečka a vanilkové rohlíčky –, které potěší nejen „bezlepkáče“.
Čtěte více