• Z pohodlí domova
  • Vítej jaro!
  • Předchozí
  • Další

Sladké Velikonoce – jaké bezlepkové zákusky upéct?

Přidáno: 18.3.2024 9:00.00 Počet shlédnutí: 114

18 Březen 2024

Jaké by to byli Velikonoce bez času stráveného za jedním stolem s nejbližšími? Nemusíte si odpírat sladké slasti svátků jara ani v případě, že jste „bezlepkáči“, raději si velikonoční chvíle s rodinou zpříjemněte sladkými pochoutkami v bezlepkové verzi podle našich receptů. Pojďte si s námi připravit bezlepkové laskonky, pasku či zázvorníky.

Sladké Velikonoce – jaké bezlepkové zákusky upéct?

Bezlepkové ořechově-kokosové laskonky

Laskonky patří k oblíbeným dezertům Slovanů, ale věděli jste, že jsou populární i ve světě? Zahraničním turistům chutnali natolik, že se díky nim umístili v prestižním gastronomickém žebříčku portálu Taste Atlas na úžasném 38. místě a zařadili se tak mezi stovku nejlepších sušenek světa.

K jejich přípravě budete potřebovat:

  • 5 bílků
  • 300 g moučkového cukru
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 1 PL bezlepkové mouky

Na plnku (krém):

  • 1 Zlatý klas
  • 250 ml mléka
  • 1 vanilinový cukr
  • 200 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 5 PL uvařené kávy

Postup:

  1. Nad párou na mírném ohni šlehejte bílky s cukrem, dokud se nezahřejí (zhruba 6 – 9 minut). Na jejich teplotu a čas dávejte opravdu pozor, aby se bílky neuvařily.
  2. Potom šlehejte mimo páru, dokud nevznikne lesklá hustá hmota.
  3. Vzniklou hmotu rozdělte rovným dílem do dvou misek. Hmotu v jedné misce smíchejte s ořechy a ½ PL mouky, druhou polovinu smíchejte s kokosem a také s ½ PL bezlepkové mouky.
  4. Na plech vystlaný pečícím papírem položte formu na laskonky a otvory naplňte těstem. Vrch uhlaďte stěrkou a pomalu odstraňte formu.
  5. Dejte sušit do trouby vyhřáté na 110 °C na cca 35 minut.
  6. Zatímco se laskonky suší, připravte hustý krém z mléka a ze Zlatého klasu. Posypte ho vanilínovým cukrem, aby se na něm nevytvořila kůže, a nechte vychladnout.
  7. Máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte do pěny.
  8. Hustý krém ze Zlatého klasu po troškách vmíchejte do máslové pěny.
  9. Když vznikne hmota, postupně přidávejte kávu.
  10. Na polovinu hotových a vychladlých laskonek natřete krém, příp. pokud chcete krásnější efekt, můžete jej nanést cukrářskou kapsou a přitisknout zbylými laskonkami.
  11. Dejte ztuhnout do ledničky nejlépe do druhého dne.
  12. Kdo chce, může laskonky ještě před uložením do ledničky pofrkat rozpuštěnou čokoládou.

lasckonky

Bezlepková velikonoční paska (mazanec)

Věděli jste, že název paska pochází z pojmenování jarní židovské slavnosti Pesach a jeho pořečtěného tvaru Pascha jako oslavy zmrtvýchvstání Ježíše Krista? V minulosti se tradičně pekla těsně před Velikonocemi, aby se mohla v neděli ráno spolu s ostatními potravinami odnést k posvěcení.

K přípravě budete potřebovat:

  • 400 g bezlepkové mouky na kynuté pečivo
  • 200 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 20 g droždí
  • 100 g másla + trochu k vymazání formy
  • 80 g krystalového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • cca 20 – 25 g plátků mandlí

Postup:

  1. Z mléka pokojové teploty, droždí a cukru vymíchejte kvásek a nechte ho alespoň 10 minut podkynout.
  2. Zatím v míse smíchejte mouku, měkké máslo nakrájené na drobné kousky, žloutky a vanilínový cukr.
  3. Do mísy přidejte i nakynutý kvásek a vše spolu dobře vymíchejte, aby vzniklo vláčné těsto. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a dejte alespoň na hodinku kynout na teplé místo.
  4. S vykynutým těstem pracujte na desce pomoučené bezlepkovou moukou. Těsto rozkrojte na čtyři stejné části, ze kterých vytvarujte menší bochánky.
  5. Dortovou formu vymažte máslem a pokládejte do ní všechny bochánky vedle sebe.
  6. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí.
  7. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 40 – 45 minut.
  8. Před krájením a servírováním nechte pasku vychladnout.
  9. Podávejte například namazanou máslem, džemem, s mlékem či teplým kakaem, jednoduše podle chuti.

mazanec

Klasické ořechové šuhajdy bez lepku

Tento sváteční nepečený zákusek v papírovém košíčku je jako stvořený pro každého milovníka čokolády. Kromě ní tvoří šuhajdu šťavnatá střední vrstva, většinou ořechová, ale typická je i rumová příchuť. Připravte si s námi léty ověřené šuhajdy, které jsou přirozeně bez lepku.

K jejich přípravě budete potřebovat:

  • 400 g hořké čokolády
  • 125 g másla

Na plnku:

  • 250 g na sucho (na pánvi) osmažených a nasekaných vlašských ořechů (nasekejte až po osmažení)
  • 150 g krystalového cukru
  • 100 g másla
  • 150 ml mléka
  • 1 a ½ PL rumu
  • 1 vanilinový cukr

Postup:

  1. V nerezové míse nebo hrnci smíchejte měkké máslo nakrájené na tenčí plátky s nalámanou čokoládou a nechte roztát nad párou (ve vodní lázni).
  2. Do připravených papírových košíčků nalijte trochu rozpuštěné čokolády. Vezměte lžičku a v košíčcích jí přejděte od středu až k okrajům, abyste na ně dostali čokoládu alespoň do poloviny výšky košíčku. Takto připravené je dejte ztuhnout do chladničky.
  3. Zatímco košíčky tuhnou, v hrnci si připravte plnku z mléka, vanilínového cukru, krystalového cukru a másla – nechte za stálého míchání roztát. Do mléčné směsi následně přidejte nasekané ořechy, nechte cca 5 minut povařit a odstavte.
  4. Do vychladlé ořechové směsi přilijte rum a zamíchejte.
  5. Hotovou ořechovou nádivku vrstvěte do vychladlých čokoládových košíčků a na závěr polijte zbylou polovinou čokolády. Ozdobte oříškem či strouhaným kokosem a opět dejte ztuhnout do chladničky alespoň na 4 hodiny.

suhajdy

Bezlepkové zázvorníky

Tradiční sušenky, jejichž vůně se mnohým pojí hlavně s Vánocemi, ale věrní fanoušci si je rádi vychutnají i o Velikonocích. Právě proto dnes pro vás máme recept na jejich bezlepkovou verzi.

K jejich přípravě budete potřebovat:

  • 300 g moučkového cukru
  • 380 g bezlepkové moučné směsi na koláče
  • 3 vejce
  • ½ KL sody bikarbony
  • 25 g mletého sušeného zázvoru
  • 2 PL oleje

Postup:

  1. Práškový cukr utřeme s olejem, vajíčky, sodou bikarbonou a mletým sušeným zázvorem. Do směsi postupně přimíchejte mouku a vypracujte těsto.
  2. Na prkénku poprášené moučkovým cukrem z bochánku vyválejte těsto hrubé asi 6 mm a vykrajujte formičkami.
  3. Pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem a nechte je volně sušit 10 hodin.
  4. Potom dejte zázvorníky péct do trouby vyhřáté na 150 °C na cca 15 minut.

zazvorniky

Přejeme vám dobrou chuť!

 

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení