• Z pohodlí domova
  • Doprava
  • Z pohodlí domova
  • Doprava
  • Předchozí
  • Další
Zpět

Nejsladší bezlepkové Vánoce – upečte si chutné pečivo

Přidáno: 14.12.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 677

14 Prosinec 2023

K adventu a předvánočnímu období neodmyslitelně patří kromě aroma jehličí, skořice či svařeného vínka i vůně vánočního cukroví, které v našich příbytcích vytváří tu správnou atmosféru. A že je ve vaší rodině někdo celiatik? To vůbec nevadí. Upečte si s námi ty nejchutnější slaďoučké vánoční koláčky – perníčky, linecké kolečka a vanilkové rohlíčky –, které potěší nejen „bezlepkáče“.

Nejsladší bezlepkové Vánoce – upečte si chutné pečivo

Bezlepkové vánoční perníčky

Co by to byly za vánoční svátky bez měkoučkých a voňavých perníků? Dokonale ozdobené, polité čokoládou, naplněné švestkovou marmeládou (příp. jiným) nebo jen s oříškem uprostřed. Oblíbenou variantu si vyberte vy, my vám přinášíme recept, díky kterému budete mít bezlepkové vánoční cukroví voňavé a měkké ještě i na Nový rok.

Věděli jste, že?

Perníky se v Evropě objevily kolem 14. století, a to díky kořeninám a receptům z arabských zemí, které se sem dostaly v důsledku křižáckých výprav. O jejich rozšíření mezi širokou veřejností se zasloužily zejména kláštery - perníky se zpočátku prodávali v poutních centrech a městech. Kolébkou perníkového cechu byl německý Norimberk, odkud se toto řemeslo rozšířilo do zbytku Evropy a nakonec i k nám.

Budete potřebovat:

  • 600 g bezlepkové moučné směsi
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 150 g másla
  • 1 ČL perníkového pepře
  • ¾ ČL mleté skořice
  • 1 ČL sody bikarbony
  • 2 PL kakaa
  • 6 PL domácího medu
  • špetku soli
  • k potření 1 rozšlehané vajíčko
  • na ozdobení oříšky, čokoládovou polevu, švestková povidla nebo klasické cukrové zdobení z bílků

Postup:

  1. Dobře změklé máslo utřeme s cukrem.
  2. Smícháme všechny suché suroviny (mouka, pepř, soda bikarbona, kakao, skořice, sůl).
  3. Ty přidáme do cukrovo-máselné směsi spolu se všemi ostatními surovinami a vymícháme těsto.
  4. Vypracované těsto odložíme do mísy, zakryjeme fólií a necháme odpočívat alespoň 24 hodin.
  5. Odpočinuté těsto vyválíme na desce pomoučené bezlepkovou moukou na tloušťku cca 3 až 4 mm.
  6. Formičkami vykrajujeme tvary perníčků a ty ukládáme na plech jemně potřený máslem, příp. vystlaný pečícím papírem.
  7. Pečeme 5 až 6 minut na 180 stupních Celsia (ne déle, aby se perníčky nespálily nebo nevysušily a neztvrdly).
  8. Pokud chceme mít perníčky krásně lesklé, ihned po vytažení z trouby potřeme je rozšlehaným vajíčkem.
  9. Následně je vychladlé ozdobíme podle fantazie.
  10. Bezlepkové vánoční perníčky máme hotové, teď je už jen poctivě schovat, aby vydržely i na svátky.

medovníčky

TIP

Do dózy, do které perníčky uložíte, můžete přidat tyčinku celé skořice. Vaše vánoční cukroví bude díky ní dokonale provoněno.

Bezlepkové linecké koláčky

Linecké těsto patří mezi ty nejoblíbenější a správně připravené by se mělo rozplývat na jazyku. Ať už budete koláčky vyjídat při vánočních pohádkách, nebo s kávičkou v kruhu svátečních návštěv, rozhodně potěší vaše chuťové buňky i přesto, že jsou bez lepku. A proto psst, tento detail si nechte jen pro sebe.

Věděli jste, že?

Předchůdcem lineckých koláčků byl linecký dort. Její historie sahá do 17. století a byla natolik populární, že ji libovala i císařovna Sissi. Recept zapsala hraběnka Anna Margarita Sagramosa do svých ručně psaných kuchařských záznamů – dnes je rukopis uložen v knihovně opatství v Admontu v Rakousku. Časem se z lineckého těsta začaly péct i jiné typy koláčů – větší či menší – a také ty, které každoročně zdobí vánoční stůl.

Budete potřebovat:

  • 400 g bezlepkové moučné směsi
  • 200 g másla (nebo Hery na pečení)
  • 2 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • špetku kypřicího prášku
  • domácí jahodový džem (příp. jinou příchuť)
  • k posypání moučkový cukr

Postup:

  1. Mouku a moučkový cukr prosejeme, přidáme kypřicí prášek s vanilkovým cukrem a promícháme.
  2. Přidáme na menší kousky nakrájené změklé máslo a uhněteme těsto, které necháme odpočinout cca 5 až 7 minut v chladničce, aby se s ním lépe pracovalo.
  3. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na cca 0,5 cm a vykrajujeme formičkami.
  4. Do poloviny koláčků vykrojíme uprostřed srdíčko nebo kroužek, příp. kvítek a pod.
  5. Uložíme na plech vystlaný pečícím papírem a vložíme péct do trouby předem rozehřáté na 210 stupňů Celsia.
  6. Pečeme zhruba 6 až 10 minut, dokud koláčky nejsou zlatavé.
  7. Pečivo z plechu, resp. z pečicího papíru sbíráme vychladlé, aby se nepolámalo.
  8. Hotové koláčky spojujeme marmeládou – natřeme plný koláček, zakryjeme vykrojeným – a posypeme moučkovým cukrem.
  9. Kdo má rád čokoládu, může cukrovou drobenku vynechat a postříkat koláčky čokoládovou polevou, příp. do ní namočit jednu polovinu již slepených koláčků.

linecke

Bezlepkové vanilkové rohlíky jako od babičky

Vanilkové rohlíčky jsou povinnou jízdou každých svátků. Pokud jste zvyklí na verzi s lepkem, vůbec nemějte obavy. Podle tohoto receptu si je připravíte sice bezlepkové, ale přesně takové, jaké milujete.

Věděli jste, že?

Vanilkové rohlíčky pocházejí z Vídně a začaly se péct někdy kolem roku 1683 na počest porážky osmanských vojsk - říká se, že i proto se připravují ve tvaru půlměsíce. Postupem času se rozšířily i do jiných částí Evropy a recept na jejich přípravu se dědí z pokolení na pokolení.

Budete potřebovat:

  • 220 g bezlepkové moučné směsi
  • 70 g moučkového cukru
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 160 g másla
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 1 lusk vanilky (příp. vanilkový cukr bourbon)
  • na obalení moučkový cukr

Postup:

  1. Mouku a moučkový cukr prosejeme a přidáme zbylé suroviny.
  2. Zpracujeme křehké těsto, které necháme odpočinout alespoň hodinku v chladničce.
  3. Z nachystaného těsta rukama tvarujeme malé rohlíky, příp. jej můžeme povkládat do formiček na vanilkové rohlíčky.
  4. Připravené rohlíčky ukládáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 170 stupních Celsia cca 10 minut, dokud nebudou růžovozlatisté.
  5. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v cukru a necháme vychladnout.
  6. Vychladlé uložíme do dózy s otevřeným sáčkem vanilkového cukru.

vanilkové

Přejeme vám dobrou chuť!

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení