• Z pohodlí domova
  • Vítej jaro!
  • Předchozí
  • Další
Zpět

Cukrovka a její souvislost s celiakií

Přidáno: 31.5.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 1045

31 Květen 2023

Cukrovka a celiakie jsou autoimunitní onemocnění, která vznikají na podobném genetickém základě, přičemž při celiakii je napadána sliznice tenkého střeva a v případě diabetu 1. typu ničí imunitní systém beta buňky v slinivce břišní. Právě u lidí trpících cukrovkou 1. typu existuje jistá pravděpodobnost, že je může (ale samozřejmě nemusí) postihnout i celiakie.

Cukrovka a její souvislost s celiakií

Co je cukrovka 1. typu?

Cukrovka je onemocnění, které ovlivňuje způsob, jakým tělo využívá cukr v krvi, zvaný glukóza. Glukóza je hlavním zdrojem energie pro mozek i buňky, které tvoří svaly a tkáně těla. Diabetes 1. typu, dříve známý jako juvenilní diabetes, je autoimunitní onemocnění, které se obvykle diagnostikuje u dětí, dospívajících a mladých dospělých. Při této formě cukrovky tělo nevytváří inzulín, což je hormon potřebný k tomu, aby se glukóza dostala z krevního oběhu do buněk. Má ji asi jen 5 % lidí s cukrovkou, a ačkoli neexistuje lék, správná léčba umožňuje tento stav zvládnout.


Mezi běžné příznaky cukrovky patří časté močení, pocit velké žízně, hladu a únavy, rozmazané vidění, pomalu se hojící rány a modřiny, úbytek na váze a mravenčení, bolest nebo necitlivost rukou a nohou.

cukrovka

Jak souvisí cukrovka 1. typu s celiakií?

  • Souvislost mezi cukrovkou 1. typu a celiakií byla poprvé zaznamenána v 60. letech 20. století. V případě obou jde o imunitně podmíněná onemocnění, která mají podobný genetický profil. To je důvod, proč se u pacientů ve velké míře překrývají.
  • Celiakie se potvrdí přibližně u 3 až 8 % lidí s diabetem 1. typu, přičemž v případě běžné populace je to 1 %. Vzhledem k tomuto výrazně vyššímu výskytu mnozí lékaři doporučují po diagnostikování diabetu 1. typu absolvovat vyšetření na celiakii a naopak.
  • Neléčená celiakie může přispět k nepravidelné hladině glukózy v krvi.
  • Nevysvětlitelná hypoglykémie nebo nízká hladina cukru v krvi může být znakem malabsorpce související s celiakií a měla by se vyšetřit – zejména u malých dětí.

Jak často se celiakie vyskytuje u diabetiků?

Téměř třetina pacientů s diabetem 1. typu má diagnostikováno alespoň jedno další autoimunitní onemocnění. Toto číslo se zvykne zvyšovat s věkem, přičemž nejčastěji diagnostikovanými onemocněními jsou onemocnění štítné žlázy, trávicího traktu a cév. Při takových kombinovaných onemocněních nemusí mít celiakie žádné projevy nebo se její projevy zaměňují se symptomy jiného onemocnění. Jenže rozpoznání celiakie je v tomto případě velmi důležité, protože její včasné odhalení a léčba bezlepkovou dietou mají příznivý vliv také na léčbu druhého, přidruženého onemocnění. Jelikož celiakie se může projevit kdykoli po vzniku cukrovky, je důležité pravidelně opakovat testy, obvykle s časovým odstupem dvou let.

Projevy celiakie u diabetiků

Celiakie a cukrovka 1. typu mají mnoho stejných příznaků, jako jsou například bolesti břicha, plynatost, nadýmání, malabsorpce, úbytek na váze a abnormální funkční jaterní testy. To může vést právě k tomu, že se celiakie přehlédne. No bez ohledu na přítomnost či nepřítomnost projevů platí, že pokud se diagnóza celiakie potvrdí, je naprosto nezbytné dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Čím dříve se s ní začne, tím menší je pravděpodobnost vzniku dalších autoimunitních poruch.

cuktorvka1

Jak se stravovat při cukrovce 1. typu a celiakii?

Člověk trpící celiakií a současně cukrovkou 1. typu musí své stravovací návyky přizpůsobit oběma diagnózám, nelze je od sebe oddělit. V obou případech se doporučuje vyvážená strava. Úplně nejdůležitější je v rámci zdravého a vyváženého stravování bezlepková dieta, avšak při výběru potravin je třeba věnovat pozornost i množství sacharidů v bezlepkových potravinách. Ty totiž neobsahují stejné množství výměnných jednotek jako jejich běžná alternativa s obsahem lepku. Bezlepkový výrobek stejné velikosti jako výrobek s lepkem obvykle obsahuje větší množství sacharidů. Tento rozdíl je způsoben tím, že bezlepková mouka hůře kyne a těsto je tedy těžší a hustší.

V rámci stravování se vyhýbejte sladkostem a cukru – mají vysoký obsah monosacharidů, které mohou zvyšovat hladinu cukru v krvi. Volte raději komplexní/složené sacharidy, které se nacházejí například v chlebu, obilovinách či těstovinách (samozřejmě, sáhněte po bezlepkových), a potraviny s vysokým obsahem vlákniny, například zeleninu či luštěniny, v menší míře i ovoce. Velmi vhodné jsou také ryby či tuky rostlinného původu.

Zpočátku může být výskyt obou onemocnění náročný zejména v tom, že upacientů může docházet k rozkolísání glykémie, tedy hladiny cukru v krvi, což u diabetika způsobí vyloučení lepku ze stravy. I z tohoto důvodu je velmi správným krokem, budete-li úpravu jídelníčku konzultovat s odborníkem. Alfou a omegou však je jednoznačně dodržování přísné bezlepkové diety, která má pozitivní účinky i na cukrovku.

Celiakie a rovněž cukrovka 1. typu patří mezi autoimunitní onemocnění a spojuje je společný základ léčby, kterým je úprava stravy – zejména v počáteční fázi je velmi důležité ji konzultovat s lékařem. Úprava stravy je velmi důležitý faktor a má zásadní vliv na to, aby byly obě diagnózy zvládnuty bez větších problémů

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení