Co je to celiakie
Přidáno: 17.9.2021 8:00.00 Počet shlédnutí: 815
17 Září 2021
V článku naleznete úvod do problematiky onemocnění celiakie. Základní informace o lepku, co lepek je a kde všude se nachází. Také je v článku shrnuto kolik procent obyvatelstva trpí právě celiakií a v jakých částech světa je toto onemocnění nejvíce rozšířeno. Paní doktorka velmi podrobně popsala projevy celiakie a možnosti léčby.
Co je to celiakie
Celiakie je časté autoimunitní systémové onemocnění způsobené lepkem neboli glutenem u geneticky predisponovaných jedinců. Lepek je bílkovina obsažená v zrnech obilovin, které jsou si příbuzné - pšenice, žito, ječmen. V populaci stále narůstá výskyt tohoto onemocnění. Je to jednak díky zlepšení diagnostiky, dále větším povědomím o celiakii a i faktem, že autoimunitních chorob je stále více. Odhaduje se, že celiakii má přibližně 1,4 % poluce. Jsou zde ale velké geografické rozdíly. Největší výskyt je v Severní Americe, Evropě, Indii a Brazílii. Je to především díky výskytu specifického genetického pozadí pro celiakii, typem stravy a vyspělostí zdravotní péče. Na manifestaci celiakie je zapotřebí několik podmínek. Jednak specifický fenotyp (HLA-DQ2 nebo HLA-DQ8), přítomnost lepku ve stravě plus další podmínky a to především vlivy zevního prostředí (porod jako takový, způsob porodu, laktace, jiné onemocnění, stres, úraz, dětské infekce, ...). Pro manifestaci je zapotřebí, aby všechny tyto podmínky zapadly do sebe jako puzzle. A je to jedno zda se to tak odehraje v dětství či v dospělosti nebo ve stáří. Proto lze celiakii diagnostikovat ve všech věkových kategoriích. Vlastní autoimunitní proces se odehrává ve stěně tenkého střeva, kde se aktivují bílé krvinky a tvoří se protilátky. Tato odpověď na lepek způsobuje zánět a poškození sliznici tenkého střeva. Tedy místa, kde dochází ke vstřebávání živin. Nediagnostikovaná a také i neléčená celiakie má celou řadu klinických symptomů a komplikací. Tomu lze předejít brzkou diagnostikou a dodržováním celoživotní přísné bezlepkové diety, což vede ke slizničnímu zhojení a zlepšeni klinického stavu.
Tento článek pro Vás připravila MUDr. Bára Bahníková, gastroenteroložka v liberecké nemocnici a v nemocnici v Turnově.