• Titulný banner
  • Z pohodlí domova
  • Zmesi
  • Sekce "Akční nabídka"
  • Předchozí
  • Další
Zpět

Co je to celiakie

Přidáno: 17.9.2021 8:00.00 Počet shlédnutí: 422

17 Září 2021

V článku naleznete úvod do problematiky onemocnění celiakie. Základní informace o lepku, co lepek je a kde všude se nachází. Také je v článku shrnuto kolik procent obyvatelstva trpí právě celiakií a v jakých částech světa je toto onemocnění nejvíce rozšířeno. Paní doktorka velmi podrobně popsala projevy celiakie a možnosti léčby.

Co je to celiakie

Co je to celiakie

Celiakie je časté autoimunitní systémové onemocnění způsobené lepkem neboli glutenem u geneticky predisponovaných jedinců. Lepek je bílkovina obsažená v zrnech obilovin, které jsou si příbuzné - pšenice, žito, ječmen. V populaci stále narůstá výskyt tohoto onemocnění. Je to jednak díky zlepšení diagnostiky, dále větším povědomím o celiakii a i faktem, že autoimunitních chorob je stále více. Odhaduje se, že celiakii má přibližně 1,4 % poluce. Jsou zde ale velké geografické rozdíly. Největší výskyt je v Severní Americe, Evropě, Indii a Brazílii. Je to především díky výskytu specifického genetického pozadí pro celiakii, typem stravy a vyspělostí zdravotní péče. Na manifestaci celiakie je zapotřebí několik podmínek. Jednak specifický fenotyp (HLA-DQ2 nebo HLA-DQ8), přítomnost lepku ve stravě plus další podmínky a to především vlivy zevního prostředí (porod jako takový, způsob porodu, laktace, jiné onemocnění, stres, úraz, dětské infekce, ...). Pro manifestaci je zapotřebí, aby všechny tyto podmínky zapadly do sebe jako puzzle. A je to jedno zda se to tak odehraje v dětství či v dospělosti nebo ve stáří. Proto lze celiakii diagnostikovat ve všech věkových kategoriích. Vlastní autoimunitní proces se odehrává ve stěně tenkého střeva, kde se aktivují bílé krvinky a tvoří se protilátky. Tato odpověď na lepek způsobuje zánět a poškození sliznici tenkého střeva. Tedy místa, kde dochází ke vstřebávání živin. Nediagnostikovaná a také i neléčená celiakie má celou řadu klinických symptomů a komplikací. Tomu lze předejít brzkou diagnostikou a dodržováním celoživotní přísné bezlepkové diety, což vede ke slizničnímu zhojení a zlepšeni klinického stavu.

Tento článek pro Vás připravila MUDr. Bára Bahníková, gastroenteroložka v liberecké nemocnici a v nemocnici v Turnově.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Naše webová stránka ukládá data na vašem zařízení (cookies a úložiště prohlížeče), aby bylo možné identifikovat vaši relaci a dosáhnout základní funkčnosti platformy, zážitku z prohlížení a zabezpečení.
Můžeme ukládat data na vašem zařízení (soubory cookie a úložiště prohlížeče), abychom mohli poskytovat doplňkové funkce, které zlepšují váš zážitek z prohlížení, ukládat některé vaše preference bez uživatelského účtu nebo bez přihlášení, používat skripty a/nebo zdroje třetích stran, widgety atd.
Použití analytických nástrojů nám umožňuje lépe porozumět potřebám našich návštěvníků a tomu, jak naši stránku používají. Můžeme použít nástroje první nebo třetí strany ke sledování nebo zaznamenávání vašeho procházení našich webových stránek, k analýze nástrojů nebo komponent, se kterými jste interagovali nebo je používali, k zaznamenávání konverzních událostí a podobně.
Můžeme používat soubory cookie a nástroje třetích stran k vylepšení nabídky produktů a/nebo služeb naší nebo našich partnerů, její relevance pro vás na základě produktů nebo stránek, které jste navštívili na tomto webu nebo na jiných webových stránkách.

Přihlášení