Vepřová žebra na (bezlepkovém) pivu
Přidáno: 3.5.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 806
03 Květen 2023
Grilovací sezóna pomalu začíná a my máme pro Vás jednoduchý a rychlý recept na oblíbená vepřová žebírka. Nebude chybět ani domácí BBQ omáčka. Žebírka jsou ideální volbou pro odstartování grilovací sezóny!
Vepřová žebra na (bezlepkovém) pivu
Jaro sice posledních pár dní předstíralo, že zde není, ale věříme, že mnozí z Vás už mají gril pěkně rozpálený! Proto Vám přinášíme tip na oblíbená vepřová žebírka, která se perfektně hodí pro víkendové posezení s přáteli a rodinou.
Potřebujeme:
na žebra:
- 2 kg vepřových žeber,
- 375 ml tmavého piva bez lepku,
- větvička čerstvého tymiánu,
- větvička čerstvého oregána,
- větvička čerstvé majoránky
na barbecue omáčku:
- 200 g kečupu,
- 50 ml jablečného octa,
- 40 g třtinového cukru,
- 150 ml tmavého piva bez lepku,
- 1 lžička sušeného česneku,
- sůl a pepř,
- špetka mletého nového pepře,
- 2 lžíce Worcestrové omáčky
Gril rozehřejeme zpočátku na nižší teplotu kolem 160 °C. Žebra si namarinujeme v nádobě vhodné na pečení (pekáč nebo podložky na gril). Nádoba nemůže být perforovaná, aby nám marináda nevytekla. Žebra zalijeme 375 ml černého piva a dolijeme vodou tak, aby byla zcela ponořena. Do nádoby přidáme všechny druhy bylinek a takto připravená žebra pečeme na grilu přibližně 2 hodiny. Mezitím jak se nám žebírka pečou, si připravíme domácí barbecue omáčku. Ingredience na omáčku smícháme v menším kastrůlku a necháme přejít varem. Omáčku následně redukujeme cca 15 -20 minut, dokud nezhoustne. Po upečení vyjmeme žebra z grilu a osušíme je kuchyňskými ubrousky. Takto připravená žebra potřeme zredukovanou barbecue omáčkou a dáme znovu grilovat na 15 – 20 minut avšak již při vyšší teplotě cca 240°C (v polovině doby žebra otočíme, aby se rovnoměrně opékla). Zbylou barbecue omáčku zředíme s trochou výpeku ze žeber a lehce povaříme. Podáváme s opečenými žebry a pivem.