Vepřová žebra na (bezlepkovém) pivu
Přidáno: 3.5.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 735
03 Květen 2023
Grilovací sezóna pomalu začíná a my máme pro Vás jednoduchý a rychlý recept na oblíbená vepřová žebírka. Nebude chybět ani domácí BBQ omáčka. Žebírka jsou ideální volbou pro odstartování grilovací sezóny!
![Vepřová žebra na (bezlepkovém) pivu](/resize/e/300/300/files/fotky-k-receptom/rebierka.jpg)
Vepřová žebra na (bezlepkovém) pivu
Jaro sice posledních pár dní předstíralo, že zde není, ale věříme, že mnozí z Vás už mají gril pěkně rozpálený! Proto Vám přinášíme tip na oblíbená vepřová žebírka, která se perfektně hodí pro víkendové posezení s přáteli a rodinou.
Potřebujeme:
na žebra:
- 2 kg vepřových žeber,
- 375 ml tmavého piva bez lepku,
- větvička čerstvého tymiánu,
- větvička čerstvého oregána,
- větvička čerstvé majoránky
na barbecue omáčku:
- 200 g kečupu,
- 50 ml jablečného octa,
- 40 g třtinového cukru,
- 150 ml tmavého piva bez lepku,
- 1 lžička sušeného česneku,
- sůl a pepř,
- špetka mletého nového pepře,
- 2 lžíce Worcestrové omáčky
Gril rozehřejeme zpočátku na nižší teplotu kolem 160 °C. Žebra si namarinujeme v nádobě vhodné na pečení (pekáč nebo podložky na gril). Nádoba nemůže být perforovaná, aby nám marináda nevytekla. Žebra zalijeme 375 ml černého piva a dolijeme vodou tak, aby byla zcela ponořena. Do nádoby přidáme všechny druhy bylinek a takto připravená žebra pečeme na grilu přibližně 2 hodiny. Mezitím jak se nám žebírka pečou, si připravíme domácí barbecue omáčku. Ingredience na omáčku smícháme v menším kastrůlku a necháme přejít varem. Omáčku následně redukujeme cca 15 -20 minut, dokud nezhoustne. Po upečení vyjmeme žebra z grilu a osušíme je kuchyňskými ubrousky. Takto připravená žebra potřeme zredukovanou barbecue omáčkou a dáme znovu grilovat na 15 – 20 minut avšak již při vyšší teplotě cca 240°C (v polovině doby žebra otočíme, aby se rovnoměrně opékla). Zbylou barbecue omáčku zředíme s trochou výpeku ze žeber a lehce povaříme. Podáváme s opečenými žebry a pivem.