• Z pohodlí domova
  • Vítej jaro!
  • Předchozí
  • Další

Vánoční bezlepkový dort

Přidáno: 27.12.2021 13:00.00 Počet shlédnutí: 365

27 Prosinec 2021

Máte v rodině oslavence, kterému narozeniny vyšly právě do adventního období? S námi ho nemusíte odbýt jen cukrovinkami. Máme v zásobě úžasný dort, který se k vánočnímu období skvěle hodí.

Vánoční bezlepkový dort

Vánoční bezlepkový dort


Máte v rodině oslavence, kterému narozeniny vyšly právě do adventního období? S námi ho nemusíte odbýt jen cukrovinkami. Máme v zásobě úžasný dort, který se k vánočnímu období skvěle hodí.


Potřebujeme:


- 250 g bezlepkové mouky
- 50 g mandlové moučky
- 1 lžička xantanu
- špetka soli
- 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 250 g krystalového cukru
- 1 hrnek mléka
- 5 bílků velikosti L

Na náplň:
180 g kvalitního rybízového džemu

Na krém:

- 300 g změklého másla

- 397 g Salka

- 1 lžička vanilkového extraktu


Na ozdobu:
- větvička rozmarýnu
- 4 celé skořice
- červený rybíz, maliny nebo čerstvé brusinky
- moučkový cukr na posypání                                                                                                                            - červené gelové barvivo                                                                                                                                  - cukrové perly

V prvním kroku bezlepkovou mouku smícháme s mandlovou moučkou, xantanem, solí a kypřicím práškem. Ve vyšší nádobě následně vyšleháme bílky. Jakmile budou mít pěnovou konzistenci, postupně k nim za stálého míchání přisypáváme 100 g cukru a vyšleháme hustý sníh. Ve druhé vyšší nádobě rozmixujeme změklé máslo, ke kterému přidáme 150 g cukru a mléko. Směs utřeme dohladka, aby nikde nebyly hrudky. Takto připravenou máslovou směs přimícháme k sypké směsi a vytvoříme tak hladké těsto bez hrudek. Připravíme si 2 dortové formy o průměru cca 20 cm, které si vyložíme pečícím papírem. Potom do nich rovnoměrně rozdělíme těsto a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba 20 - 25 minut, dle nastavení Vaše trouby. Po dopečení necháme korpusy zcela vychladnout. Mezitím si připravíme krém, tak že změklé máslo rozmixujeme a postupně za stálého míchání k němu přiléváme Salko. Na závěr ke směsi přidáme vanilkový extrakt. Třetinu krému přendáme do zdobícího sáčku. Vychladlý spodní korpus přendáme na větší talíř a zdobící kapsou uděláme po obvodu dvě těsné kružnice. Uprostřed nám vznikne prostor, který zaplníme džemem. Na takto připravený spodní korpus přiložíme druhý, vrchní korpus a celý dort potřeme dohladka zbylou částí 1/3 krému. Celý dort dáme na půl hodiny ztuhnout do chladničky. Vychlazený, ztuhlý dort nyní potřeme zbylými 2/3 krému, který jsme měli dosud stranou a vše pěkně vyhladíme. Zdobení je věc vkusu každého z nás, my vám nabídneme malý tip. Pomocí gelové červené barvy a čistého štětce udělejte po dolním obvodu různě dlouhé červené tahy. Na vrch vyskládejte ovoce, skořici a rozmarýn, posypte cukrovými perlami. Pokud Vám zbyl krém, můžete dort ozdobit po dolním obvodu. Takto ozdobený dort vložíme ještě alespoň na půl hodiny do chladničky. Před servírováním posypeme moučkovým cukrem.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení

Svátek 1 8 máj