Vánoční bezlepkový dort
Přidáno: 27.12.2021 13:00.00 Počet shlédnutí: 477
27 Prosinec 2021
Máte v rodině oslavence, kterému narozeniny vyšly právě do adventního období? S námi ho nemusíte odbýt jen cukrovinkami. Máme v zásobě úžasný dort, který se k vánočnímu období skvěle hodí.
Vánoční bezlepkový dort
Máte v rodině oslavence, kterému narozeniny vyšly právě do adventního období? S námi ho nemusíte odbýt jen cukrovinkami. Máme v zásobě úžasný dort, který se k vánočnímu období skvěle hodí.
Potřebujeme:
- 250 g bezlepkové mouky
- 50 g mandlové moučky
- 1 lžička xantanu
- špetka soli
- 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 250 g krystalového cukru
- 1 hrnek mléka
- 5 bílků velikosti L
Na náplň:
180 g kvalitního rybízového džemu
Na krém:
- 300 g změklého másla
- 397 g Salka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- větvička rozmarýnu
- 4 celé skořice
- červený rybíz, maliny nebo čerstvé brusinky
- moučkový cukr na posypání - červené gelové barvivo - cukrové perly
V prvním kroku bezlepkovou mouku smícháme s mandlovou moučkou, xantanem, solí a kypřicím práškem. Ve vyšší nádobě následně vyšleháme bílky. Jakmile budou mít pěnovou konzistenci, postupně k nim za stálého míchání přisypáváme 100 g cukru a vyšleháme hustý sníh. Ve druhé vyšší nádobě rozmixujeme změklé máslo, ke kterému přidáme 150 g cukru a mléko. Směs utřeme dohladka, aby nikde nebyly hrudky. Takto připravenou máslovou směs přimícháme k sypké směsi a vytvoříme tak hladké těsto bez hrudek. Připravíme si 2 dortové formy o průměru cca 20 cm, které si vyložíme pečícím papírem. Potom do nich rovnoměrně rozdělíme těsto a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba 20 - 25 minut, dle nastavení Vaše trouby. Po dopečení necháme korpusy zcela vychladnout. Mezitím si připravíme krém, tak že změklé máslo rozmixujeme a postupně za stálého míchání k němu přiléváme Salko. Na závěr ke směsi přidáme vanilkový extrakt. Třetinu krému přendáme do zdobícího sáčku. Vychladlý spodní korpus přendáme na větší talíř a zdobící kapsou uděláme po obvodu dvě těsné kružnice. Uprostřed nám vznikne prostor, který zaplníme džemem. Na takto připravený spodní korpus přiložíme druhý, vrchní korpus a celý dort potřeme dohladka zbylou částí 1/3 krému. Celý dort dáme na půl hodiny ztuhnout do chladničky. Vychlazený, ztuhlý dort nyní potřeme zbylými 2/3 krému, který jsme měli dosud stranou a vše pěkně vyhladíme. Zdobení je věc vkusu každého z nás, my vám nabídneme malý tip. Pomocí gelové červené barvy a čistého štětce udělejte po dolním obvodu různě dlouhé červené tahy. Na vrch vyskládejte ovoce, skořici a rozmarýn, posypte cukrovými perlami. Pokud Vám zbyl krém, můžete dort ozdobit po dolním obvodu. Takto ozdobený dort vložíme ještě alespoň na půl hodiny do chladničky. Před servírováním posypeme moučkovým cukrem.