Vánoční bezlepkové vanilkové rohlíčky
Přidáno: 3.12.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 2629
03 Prosinec 2023
Vanilkové rohlíčky patří mezi klasické vánoční dobroty, které voní a chutnají "po svátcích". Nejsou jen jídlem, jsou symbolem vánoční atmosféry a teplých rodinných chvil strávených při pečení. Připravit je zvládne opravdu každý. Tak ať jsou vanilkové rohlíčky součástí vašich svátečních stolů a přinesou vám radostné vánoční zážitky!
Vánoční bezlepkové vanilkové rohlíčky
Vánoce jsou už za rohem a všude voní typické vánoční koláčky. Mezi tradičními vánočními pochoutkami zaručeně nemohou chybět ani vanilkové rohlíčky. Každý má svůj oblíbený recept na tyto křehké koláčky, my vám nabídneme jeden na bezlepkovou verzi. Upravit si jej samozřejmě můžete podle svých preferencí. Milovníci ořechů – přidejte pořádnou nálož oříšků, naopak milovníci mandlí nešetřete na nich, vždyť jsou přece Vánoce, období, kdy si můžeme dopřát více sladkého. Na recept je potřeba jen pár surovin a příprava nezabere mnoho času. Tak se pojďme pustit do toho!
Potřebujeme:
Na přípravu těsta:
- 180 g bezlepkové směsi na jemné pečivo
- 50 g moučkového cukru
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 1 vajíčko velikosti M
- 160 g másla
K posypání:
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
Těsto potřebuje svůj čas, proto je ideální připravit si jej den předem. Do větší mísy vložíme všechny sypké suroviny a pořádně promícháme. Následně přidáme změklé máslo spolu se žloutkem z vajíčka. Z této směsi vypracujeme kompaktní těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme do ledničky. Těsto necháme odpočívat v lednici do následujícího dne, aby se všechny složky pěkně propojily. Druhý den začíná tvarováním rohlíčků. Tvarujeme buď ručně symetrické a přibližně stejné půlměsíčky nebo si dopomůžeme silikonovými formami. Vytvarované rohlíčky ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C nebo pečeme přímo v silikonové formičce. Rohlíčky pečeme cca 10 minut do zlatova. Následně ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.