• Z pohodlí domova
  • Vítej jaro!
  • Předchozí
  • Další

Tři recepty na lahodná jarní rizota – po zimě nabijte tělo energií z přírody

Přidáno: 28.3.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 228

28 Březen 2023

I vy milujete jaro, její barvy, vůně a rozmanitost chutí? Pokud ano, pak neváhejte vyrazit na trh nebo do vlastní zahrádky a pusťte se s námi do přípravy chutných jarních receptů. Chřest, řepa, špenát, cibulka, pažitka, mladý hrášek nebo ředkvička. S těmito surovinami vytvoříte to nejlahodnější a nejchutnější rizoto. Poradíme vám, jak na to.

Tři recepty na lahodná jarní rizota – po zimě nabijte tělo energií z přírody

S jarním obdobím přichází do našich kuchyní také pravá chuť potravin. Nemusíte spoléhat na zboží z dovozu, stačí vyrazit na trh či do vlastní zahrádky a užít si pestrost, kterou nám nabízejí. Díky tomuto kroku budete eko, protože využijete lokální potraviny, ale hlavně svému tělu dopřejete spoustu vitamínů, které po zimě potřebuje doplnit. Navíc chuti zeleniny a ovoce z vlastní zahrádky či od poctivých domácích pěstitelů se jen tak něco nevyrovná. Další z výhod využití poctivých surovin je domácí příprava. Nemusíte mít pak obavy, že byste snědli něco, co by vám jako celiatikovi neprospělo.
V článku si představíme tři skvělé recepty na jarní rizota. Rýže je přirozeně bezlepková, stejně jako všechny ostatní suroviny, které do nich budeme používat, takže se můžete těšit na chutný gurmánský zážitek s nádechem Itálie.

Krémové špenátové rizoto

První špenát ze zahrádky můžeme sbírat už na jaře, ale jeho sezóna pokračuje až do podzimu. Pro celiaky je velkým pokladem, takže ve svém jídelníčku byste ho určitě neměli vynechávat. Obsahuje vitamín A, skoro všechny vitamíny skupiny B, vitamíny C, E i K a i kyselinu šťavelovou. Je bohatý na minerály jako vápník, hořčík, draslík, fosfor, sodík, železo, mangan, selen, měď, zinek, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.


špenát

Navíc špenát je známý svými pozitivními účinky na oči, zdravý krevní tlak, zklidňuje nervy, posiluje mozek i srdce či dokonce pomáhá bojovat proti rakovině. Celiatici však jistě ocení, že špenát je velmi účinný při snižování zánětu. Pokud stále trpíte různými záněty souvisejícími s celiakií, pak ho rozhodně nevynechejte. Špenát však nekonzumujte více než 2-3krát týdně.

Na krémové špenátové rizoto budeme potřebovat:

  • 1 hrnek rýže arborio
  • 2 hrníčky vody nebo domácího zeleninového vývaru
  • 200 g listů čerstvého špenátu
  • 1 cibuli
  • 150 g parmazánu
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 PL másla
  • sůl či mletý pepř podle chuti

Postup:

  1. Cibulku nakrájíme najemno a lehce osmahneme na olivovém oleji. 
  2. Potom přidáme rýži a trošku spolu osmahneme, následně zalijeme vodou/vývarem. 
  3. Když rýže trochu změkne a vstřebá cca polovinu tekutiny, přidáme rozmixovaný špenát.
  4. Poté, co rýže vstřebá zbylou tekutinu, přidáme nastrouhaný parmazán a máslo.
  5. Vše spolu dobře promícháme a ochutnáme. Kdo potřebuje, může dosolit a přidat špetku pepře.
  6. Vaříme ještě cca 1 – 2 minutky a následně odstavíme.
  7. Podáváme posypané trochou parmazánu a čerstvými listy špenátu.

Rizoto z řepy

Stejně jako špenát, i červená řepa oplývá velmi podobnými benefity pro naše zdraví. Pomůže vám při doplňování minerálů, s tlakem, posílí imunitu, odvodňuje, odkyseluje a detoxikuje. Pozor však na její nadměrnou konzumaci, může způsobit průjmy a křeče. Při normálním poměru je červená řepa výborná na trávení a pomůže například i při zácpě. Pojďme si tedy spolu připravit chutné rizoto z červené řepy.

repa

Budeme potřebovat:

  • 3 ks červené řepy
  • 250 g rýže typu arborio
  • ½ hrníčku parmezánu
  • 2 PL másla
  • 2 PL olivového oleje
  • 700 ml vývaru
  • sůl a pepř
  • 1 šalotku
  • trochu šťávy z citronu
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml bílého vína
  • 2 PL zakysané smetany

Postup:

  1. Červenou řepu předem uvaříme, klidně i den předem, protože její vaření trvá déle.
  2. Na olivovém oleji zpěníme najemno nakrájenou šalotku a česnek, přidáme rýži a osmahneme.
  3. Podlijeme 1 PL vývaru a 100 ml vína a necháme odpařit.
  4. Následně přidáme najemno nastrouhanou vařenou červenou řepu a po lžících vývar, aby se postupně vstřebal.
  5. Když je rýže změklá a vstřebala veškerý vývar, můžeme ke zjemnění přidat máslo, dochutit solí, pepřem a trochou citrónové šťávy.
  6. Na závěr přidáme nastrouhaný parmazán i 2 lžíce smetany a povaříme ještě minutku.
  7. Podáváme dozdobené nastrouhaným parmazánem, případně nasekanou jarní cibulkou.

Chřestové rizoto

Ani chřest ve zdravotních benefitech rozhodně nezaostává za svými jarními „parťáky" ze zahrady. Pomáhá odvodňovat, čímž zbavuje tělo škodlivin, je bohatý na draslík, pomáhá pročišťovat krev či regulovat hladinu cukru v krvi. Stejně je velmi dobře známý jako afrodiziakum a také jako zdroj antioxidantů Ani při tomto receptu celiakie nebude žádný problém, tak se pusťme do toho!

chrest

Budeme potřebovat:

  • 220 g rýže arborio
  • cca 300 g čerstvého zeleného chřestu
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 80 g parmazánu
  • 2 PL másla
  • šťávu z citronu
  • špetku oregana a bílého pepře

Postup:

  1. Chřest omyjeme a odstraníme dřevnaté konce. Z vrchní části odřízneme květnaté konce, které si však necháme později.
  2. Do zahřátého oleje dáme cibuli, česnek, najemno nakrájený chřest a opepříme.
  3. Přidáme rýži, vše spolu trošku osmahneme a podlijeme naběračkou vývaru.
  4. Vývar dávkujeme postupně – vždy, když jej rýže vstřebá. Se závěrečnou naběračkou přidáme i trochu šťávy z citrónu a květnaté konce chřestu.
  5. Když rýže vstřebá všechny tekutiny, vmícháme máslo a nastrouhaný parmazán.
  6. Vše spolu dobře promícháme a vaříme ještě minutku.
  7. Podáváme posypané troškou parmazánu.

Milí čtenáři, budeme rádi, pokud některý z našich receptů vyzkoušíte a podělíte se s námi o výsledek i dojmy z chutí.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení