Strašidýlka z kukuřičné mouky
Přidáno: 28.10.2022 9:00.00 Počet shlédnutí: 1693
28 Říjen 2022
Název Halloween vznikl spojením anglických slov All Hallows eve, což v překladu znamená Předvečer Všech svatých. Většina lidí si myslí, že tento svátek pochází ze Spojených států, ale opak je pravdou. V receptu Vám představíme přípravu kukuřičných sušenek bez lepku a dozvíte se i pár zajímavostí o Halloweenu.
Strašidýlka z kukuřičné mouky
Název Halloween vznikl spojením anglických slov All Hallows eve, což v překladu znamená Předvečer Všech svatých. Většina lidí si myslí, že tento svátek pochází ze Spojených států, ale opak je pravdou. Do USA se tento svátek dostal až v 19. století díky přistěhovalcům z Anglie, Irska a Skotska. Američané si Halloween zamilovali a dovedli ho k dokonalosti. Z USA pak v modernizované podobě postupně putoval do dalších zemí světa. Pod pojmem Halloween se většině z nás vybaví vyříznutá dýně osvětlená svíčkou. Existují ovšem i jiné Halloweenské symboly jako například čarodějnice, duchové, kostlivci či černé kočky. Někomu se může zdát Halloween divoký a nevkusný, ale nedá se mu upřít, že představuje veselé zpestření tmavých a smutných podzimních dní. Děti ho milují, tak ho zkuste vzít na milost a vychutnejte si ho s nimi. Dlabání dýní, výroba strašidélek, pečení „děsivých" sušenek = krásně společně prožitý čas. Dnes Vám představíme recept na Halloweenské kukuřičné sušenky bez lepku.
Potřebujeme na cca 30 - 40 kousků sušenek:
- 400 g hladké kukuřičné mouky
- ½ lžičky kypřicího prášku
- 120 g moučkového cukru
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 bezlepkový vanilkový pudink
- 1 vejce
- 200 g másla
- 1 čokoládovou polevu (nebo čokoládu na vaření)
- strašidelné vykrajovátka (my jsme použili dýně)
Ještě před začátkem pečení si vytáhneme máslo z lednice, aby stihlo změknout. Ve větší misce si smícháme všechny sypké suroviny, tedy mouku, kypřicí prášek, moučkový cukr, skořici a vanilkový pudink. Promícháme, aby se všechny sypké suroviny propojily a přidáme vejce spolu se změklým máslem. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut odležet do chladu. Předehřejeme si troubu na 170 °C a vytáhneme těsto z lednice. Na pomoučeném vále vyválíme těsto na hrubší plát a vykrajujeme z něj sušenky. Ty rozložíme na plech vystlaným pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na přibližně 8 – 10 minut. Vychladlé sušenky následně namáčíme do čokolády a necháme pořádně ztuhnout.