• Z pohodlí domova
  • Doprava
  • Z pohodlí domova
  • Doprava
  • Předchozí
  • Další

Ravioly se špenátem a ricottou

Přidáno: 18.8.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 907

18 Srpen 2023

Recept stvořený pro milovníky těstovin – bezlepkové ravioly se špenátem a krémovou ricottou. Tato jednoduchá, ale elegantní kombinace chutí okouzlí opravdu každého na první zakousnutí. Neváhejte a pojďte si s námi připravit domácí ravioly.

Ravioly se špenátem a ricottou

Bezlepkové ravioly se špenátem a ricottou

Věděli jste, že ravioly mají kořeny v Itálii a první zmínka o nich pochází z poloviny 14. století? V benátském rukopisu se objevují ravioly plněné blanšírovanými a mletými bylinkami smíchanými s vyšlehanými vejci a čerstvým sýrem pomalu vařené ve vývaru a kořeněné „sladkým a silným kořením". Naši předkové měli velmi dobrý nos pro výběr surovin. My si dnes připravíme ravioly v bezlepkové variantě plněné špenátem a ricottou.

Potřebujeme:

na těsto:
- 95 g mandlové mouky,
- 25 g kokosové mouky,
- 2 lžičky xantanové gumy,
- ¼ lžičky soli,
- 1 vejce velikosti M,
- 2 lžičky jablečného octa,
- 1-2 lžíce vody

na náplň:

- 1 lžíce olivového oleje,
- 2 stroužky česneku,
- 400 g čerstvého špenátu,
- 250 g ricotty,
- 40 g strouhaného parmazánu,
- 30 g piniových oříšků,
- ¼ lžičky muškátového oříšku,
- sůl a pepř,
- 1 žloutek

před podáváním:

- 55 g másla,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 4 stroužky česneku,
- 2 větvičky tymiánu,
- 2 větvičky rozmarýnu,
- hrst strouhaného parmazánu,
- hrst cherry rajčat

Těsto je dobré připravit pár hodin předem, aby mělo možnost odpočívat v chladničce. Jeho příprava je jednoduchá – ve větší misce smícháme obě mouky, xantanovou gumu, přilijeme jablečný ocet a rozmíchaná vejce. Na závěr přilijeme vodu a vypracujeme kompaktní těsto. Zabalíme jej do potravinové fólie a odložíme alespoň na 30 minut do chladničky odpočívat.
Mezitím si připravíme náplň tak, že na pánvi orestujeme prolisovaný česnek, ke kterému přidáme špenát a snížíme plamen. Necháme vypařit přebytečnou vodu a sundáme z plotýnky. Vychladlý špenát nasekáme nadrobno a smícháme s ricottou, strouhaným parmazánem, piniovými oříšky a muškátovým oříškem. Podle chuti osolíme, opepříme a do směsi vmícháme vaječný žloutek.
Nyní přichází ta nejzábavnější část - plnění raviol. Těsto si rozválíme na co nejtenčí placku a s pomocí sklenice s tenkým okrajem, průměrem 5 - 6 cm vykrojíme po dvojicích do těsta kolečka. Na první díl ravioly dáme lžičku směsi se špenátem a navlhčíme obvod kolečka. Následně přiložíme druhou část ravioly a okraje přitiskneme vidličkou. Stejný postup zopakujte u ostatních.

ravioly

Připravené ravioly ukládáme na plech nebo na větší talíř, který následně vložíme na 15 minut do mrazničky.
V pánvi rozehřejeme olej, necháme rozpustit máslo, přidáme nakrájený česnek, bylinky a vše orestujeme. Ke směsi přidáme hotové ravioly a opékáme zhruba 1 - 2 minuty z každé strany. Hotové ravioly ihned podáváme posypané strouhaným parmazánem a ozdobené nakrájenými cherry rajčátky.

ravioly2

Dobrou chuť!

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení