• Z pohodlí domova
  • Vítej jaro!
  • Předchozí
  • Další

Pohankový kváskový chléb

Přidáno: 18.3.2022 12:00.00 Počet shlédnutí: 430

18 Březen 2022

Kdysi naše babičky připravovali kváskový chléb běžně. Postupem času však dlouhou přípravu kvásku nahradilo pohodlnější droždí. Dnes je ovšem kváskování stále populárnější a kváskovat zkoušejí všechny generace. Kváskovat se ovšem dá i bezlepkově! Jak? To se dozvíte v dnešním receptu.

Pohankový kváskový chléb

Pohankový kváskový chléb

Jak na pohankový kváskový chléb? Samotná pekařská část Vás nepřipraví o hodně času, ale spolu s kynutím Vám celková příprava pohankového kváskového chleba zabere více než 13 hodin.

Podobně jako při přípravě jiných druhů chleba budeme potřebovat těsto a kvásek.

Na těsto potřebujeme:

- 700 g pohankové mouky,

- 10 g soli,

- špetka kmínu 

- 700 ml vody

Na kvásek potřebujeme:

- 20 g pohankové mouky,

- 70 ml vody 

- 30 g kukuřice 

Kvásek připravíme smícháním všech potřebných surovin a necháme 6 hodin při běžné teplotě nabobtnat. Po nabobtnání si nachystáme těsto tak, že velmi důkladně smícháme suroviny spolu s hotovým kváskem a dáme do větší formy na pečení. Takto připravené těsto necháme opět nakynout přibližně 6 hodin. Při tomto procesu těsto zdvojnásobí svůj objem. Posledním krokem je pečení, těsto vložíme do předehřáté trouby na 200 ° C a pečeme asi 80 minut.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení