• Z pohodlí domova
  • Vítej jaro!
  • Předchozí
  • Další

Pestrý kuřecí pilaf

Přidáno: 30.5.2022 8:00.00 Počet shlédnutí: 765

30 Květen 2022

Slyšeli jste už o jídle známém jako pilaf resp. pilav? Jesliže ne tento recept je právě pro Vás! Jedná se o poměrně jednoduché jídlo, jehož základ tvoří rýže nebo pšeničný bulgur. V naší bezlepkové verzi budeme k jeho přípravě používat právě rýži. Ve světě je známo mnoho druhů pilafu, některé můžu obsahovat zeleninu jiné ovoce. Pilaf je velkou pochoutkou zejména v Turecku a v Ázerbájdžánu je pilaf dokonce národním jídlem.

Pestrý kuřecí pilaf

Pestrý kuřecí pilaf

Základní surovinu pilafu (či pilavu) tvoří rýže nebo pšeničný bulgur. Jelikož pšeničný bulgur nepřichází u bezlepkové verze v úvahu, s námi můžete zkusit vynikající gluten-free verzi! Kuřecí pilaf je poměrně rychlé a lehké jídlo, tradiční pro Východní Evropu, Střední východ a také jihoasijskou kuchyni. Toto jídlo Vás nadchne chutí i svojí barevností!

Potřebujeme:

- 4 kuřecí horní stehna
- 1 ½ hrníčku dvoubarevné rýže
- 3 hrníčky kuřecího vývaru
- šťávu z 1 citronu
- 2 hrsti čerstvé petrželky (nebo 2 lžičky sušené petrželky)
- 1 oranžová mrkev
- 1 fialová mrkev
- 4 šalotky
- 1 hrnek baby žampionů
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 lžíci nasekané šalvěje
- 1 lžíci másla
- sůl a pepř
- 1 lžičku čerstvého rozmarýnu

Před krájením, které je základní činností tohoto receptu, si předehřejeme troubu na 180 °C. Do většího pekáče si vsypeme rýži, kterou důkladně smícháme s vývarem. Následuje krájení vší zeleniny ze seznamu ingrediencí. Mrkev, šampioni a petrželku nakrájíme na kousky a spolu se šťávou z citrónu je přidáme do pekáče. Celou směs dochutíme solí, pepřem a pořádně promícháme, aby se chutě spojily. Ve druhém kroku si budeme připravovat kuřecí stehna. V misce smícháme lžíci olivového oleje s tymiánem, šalvějí a směs osolíme a opepříme. S takto připravenou směsí potřeme umytá a osušená kuřecí stehna. Na lžíci zbylého olivového oleje a másle osmažíme ze všech stran kuřecí stehna a vyskládáme je na připravený pekáč s rýží. Na zbylém tuku osmažíme šalotky, které přidáme ke kuřeti. Celý pekáč vložíme do trouby a pečeme zhruba 30 minut při teplotě 180 °C. Ke konci pečení posypeme čerstvým rozmarýnem a můžeme servírovat.

 

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení