Květák v bezlepkovém těstíčku s domácí tatarskou omáčkou
Přidáno: 11.11.2022 9:00.00 Počet shlédnutí: 413
11 Listopad 2022
Hledáte recept na rychlý bezlepkový snack nebo lehký oběd? Květák sice nepatří mezi oblíbený druh zeleniny u dětí ale i u mnoha dospělých, avšak těstíčko ho posune na úplně jiný level. Navíc obalovaný květák se v našem receptu peče v troubě a nevysmaží se v oleji, takže je velmi chutný jako lehký snak. Výborně jej doplní i naše domácí tatarská omáčka.
Květák v bezlepkovém těstíčku s domácí tatarskou omáčkou
Lehké obědy jsou oblíbené zejména v teplejším období, ale proč si je nedopřát i během podzimních dnů? Květák je zelenina dostupná běžně v obchodních řetězcích a proto jsme se dnes rozhodli připravit jej v bezlepkovém těstíčku. Takto připravený květák lze použít také jako drobný snack k filmu či na párty. Klasické těstíčko jsme obohatili přidáním kořenin a věříme, že vám bude v takové verzi chutnat.
Potřebujeme:
Na těstíčko:
- 1 celý květák,
- 3 vejce,
- 6 lžic rýžové mouky,
- 3 lžíce strouhaného parmazánu,
- 1½ lžičky sušeného česneku,
- 1½ lžičky mleté papriky,
- ½ lžičky kurkumy,
- 3 lžičky oregana,
- 1 lžička soli
Na domácí tatarskou omáčku:
- 2 vejce,
- 3 kyselé okurky + malinko nálevu,
- 1 lžička dijonské hořčice,
- 1 lžička citrónové šťávy,
- 1 lžička soli,
- 250 ml řepkového oleje
Troubu před začátkem předehřejeme na 180 °C. Květák očistíme, rozdělíme na menší růžičky a pořádně omyjeme. Na obalování růžiček budeme potřebovat 2 nádobky. Do první nádobky dáme 3 vejce a pořádně je rozšleháme. Ve druhé misce smícháme všechny sypké suroviny tedy mouku, parmazán, česnek, papriku, kurkumu, oregano a sůl. Připravíme si větší pekáč a vysteleme ho pečícím papírem. Chceme-li křupavější a o něco méně zdravější variantu, můžeme růžičky po obalení smažit v oleji. My jsme však pro tentokrát zvolili variantu s pečením v troubě. Každou růžičku nejprve obalíme ve vejcích a poté v sypké směsi a poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut. V polovině času růžičky otočíme, aby se opekly z obou stran. Během pečení si připravím domácí tatarskou omáčku. Okurky nakrájíme nadrobno a nasypeme je do vysoké nádoby. Přidáme sůl, citrónovou šťávu, hořčici a vejce. Pomocí ponorného mixéru směs promícháme na nejvyšší rychlosti a jakmile je směs kompaktní, po troškách za stálého míchání přiléváme olej. (Pokud je tatarská omáčka příliš tekutá, vmícháme do ní ½ lžičky xantanové gumy.) Hotovou tatarskou omáčku vložíme alespoň na 30 minut do lednice, aby se všechny suroviny pěkně propojily a omáčka se odležela. Obalený květák podáváme s tatarskou omáčkou jako snack, případně si k němu připravíme pečené brambory jako přílohu.