• Z pohodlí domova
  • Vítej jaro!
  • Předchozí
  • Další

Krémový jahodový dort

Přidáno: 10.3.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 421

10 Březen 2023

Jahody patří mezi jedno z nejoblíbenějších ovocí vůbec. Kdo by je neměl rád? Jsou součástí různých zákusků, dezertů a dortů. My jsme se rozhodli jahody použít v krémovém bezlepkovém dortu, kterému zaručeně žádný milovník sladkého neodolá. Pokud však nemáte po ruce jahody, můžete je nahradit jakýmkoli oblíbeným ovocem, například borůvkami nebo malinami.

Krémový jahodový dort

Krémový jahodový dort

Slunečné počasí nás láká v kuchyni připravovat sladké dezerty plné ovoce a pestrých barev. Jaro už klepe na dveře a zahrádky postupně začínají zářit barvami. Dnes jsme si pro Vás připravili krémový jahodový dort, kterým zaručeně potěšíte celou rodinu a všechny milovníky sladkého.

Potřebujeme:

na korpus:
- 420 g bezlepkové mouky,
- 1 lžička xantanu,
- 1½ lžíce kypřicího prášku,
- 1½ hrníčku jahodového jogurtového nápoje,
- 120 g másla,
- 1 hrnek cukru,
- ½ hrníčku řepkového oleje,
- 4 vejce velikosti M,
- 1 lžička vanilkového extraktu

na jahodový džem:
- 400 g čerstvých jahod,
- ¼ hrníčku cukru,
- 1 lžíce kukuřičného škrobu,
- 4 lžíce pomerančové šťávy

na krém:
- 300 g mascarpone,
- 400 ml smetany ke šlehání,
- 1 hrnek moučkového cukru,
- 2 lžíce citrónové šťávy

na ozdobu:
- 150 g jahod,
- hrst marshmallow

jahody

K pečení korpusu budeme potřebovat dvě dortové formy o průměru 20 cm. Obě vymažeme máslem a na dno vložíme pečící papír. Na začátku budeme potřebovat 3 misky se surovinami, přičemž z těchto surovin postupně vypracujeme těsto na korpus. V první míse smícháme sypké suroviny na korpus tedy mouku, xantan a kypřicí prášek. Ve druhé míse zase smícháme tekuté suroviny, jogurtový nápoj a vanilkový extrakt. V poslední třetí míse rozmícháme vejce, přilijeme k nim olej, vmícháme změklé máslo a postupně přidáme i cukr. K této směsi budeme postupně přidávat nejprve směs z první misky (sypké suroviny) a následně i směs z druhé misky (tekuté suroviny). Všechno pořádně smícháme, dokud nevypracujeme vláčné těsto. To rozdělíme do připravených dortových forem a vložíme do trouby předehřáté na 180 ° C na přibližně 35 - 40 minut. Mezitím si můžeme připravit džem, pokud si na přípravu džemu netroufáte, případně není čas, použijte kvalitní džem ze supermarketu nebo od babičky :). My si v tomto receptu džem připravíme. Umyté jahody rozmixujeme na pyré a přimícháme k nim cukr. Tuto směs dáme do hrnce a necháme přejít varem. V hrníčku rozmícháme škrob s pomerančovou šťávou a postupně vmícháváme do jahodového pyré. Vaříme přibližně 3 - 5 minut, dokud směs nezhoustne a necháme pořádně vychladnout. Než se dopeče dort, připravíme si také krém. Vyšleháme šlehačku a ve druhé misce také změklé mascarpone, které postupně přidáme do vyšlehané šlehačky. K těmto surovinám přidáme citrónovou šťávu, moučkový cukr a vše jemně promícháme. Krém vložíme do chladničky, po dobu než budou korpusy chladnout, aby se zachladil. Dortové korpusy necháme po upečení pořádně vychladnout a následně je rozpůlíme, případně nožem zarovnáme a spodní patro přendáme na talíř vhodný k servírování. Vychlazený krém přendáme do zdobícího sáčku. Spodní patro lehce potřeme krémem, po obvodu naneseme krémovou vrstvu a doprostřed rozprostřeme třetinu džemu. Tuto vrstvu přikryjeme další vrstvu korpusu a opakujeme postup, dokud se nedostaneme do posledního patra. Poslední vrstvu jen potřeme krémem, který také rozprostřeme po obvodu dortu. Hotový dort vložíme alespoň na hodinu do chladničky (nejlépe přes noc) a poté dozdobíme zbylým krémem, jahodami a marshmallow.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení