Hovězí na burgundský způsob
Přidáno: 26.11.2021 9:00.00 Počet shlédnutí: 1631
26 Listopad 2021
Francouzská kuchyně dala světu mnoho úžasných receptů. Dnes si s námi můžete vyzkoušet tradiční, chuťově velmi výrazné Boef á´la bourguignonne, tedy hovězí po burgundsku. Pro přípravu tohoto pokrmu spotřebujete hned dvě láhve dobrého vína. Jedním budete podlévat maso, druhé servírovat vašim nadšeným hostům. Vzhůru na to!
![Hovězí na burgundský způsob](/resize/e/300/300/files/fotky-k-receptom/bulgur.png)
Hovězí na burgundský způsob
Francouzská kuchyně dala světu mnoho úžasných receptů. Dnes si s námi můžete vyzkoušet tradiční, chuťově velmi výrazné Boef á´la bourguignonne, tedy hovězí po burgundsku. Pro přípravu tohoto pokrmu spotřebujete hned dvě láhve dobrého vína. Jedním budete podlévat maso, druhé servírovat vašim nadšeným hostům. Vzhůru na to!
Potřebujeme:
- 750 g hovězí zadní (loupané plec)
- 100 g slaninky
- 1 lžíci olivového oleje
- 3 mrkve
- 1 cibuli
- lžičku soli
- 30 g bezlepkové mouky
- ¼ lžičky pepře
- 500 ml červeného vína
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 700 ml hovězího vývaru
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 24 nakládaných cibulek
- 500 g baby žampionů
- 1 lžíci másla
Umyté maso si nakrájíme na kostičky o velikosti přibližně 4×4 cm a také nakrájíme slaninu na menší kousky. Slaninu osmahneme v hrnci, který je však vhodný k pečení v troubě. Do osmažené slaninky přidáme maso a restujeme, dokud se všechna šťáva z masa nevypeče a maso se nezatáhne. Slaninku spolu s masem vytáhneme ven z hrnce do misky a necháme odpočívat stranou. Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibulku a na přibližně 2 cm kousky nakrájenou mrkev. Zeleninovou směs vyjmeme z hrnce a přendáme do misky. Vrátíme na oheň maso se slaninou, osolíme, opepříme a posypeme moukou. Pořádně promícháme, aby se maso obalilo z každé strany. Přidáme osmaženou zeleninu, podlijeme vínem a necháme pár minut povařit. Potom přilijeme vývar a směs přivedeme k varu. Na závěr přidáme k masu ještě bobkový list, hrnec přiklopíme poklicí, vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme 3 – 4 hodiny do změknutí masa. Mezitím si očistíme baby žampiony (nemusíme je loupat) a spolu s cibulkami je osmahneme na másle. Jakmile je maso změklé přendáme ho z trouby na sporák, přidáme k němu do hrnce žampiony s cibulkou, rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián. Vše spolu pořádně promícháme a necháme na plotně ještě přejít varem. Ideální je maso podávat s bramborovou kaší.