Chuťovky z červené řepy
Přidáno: 29.9.2022 8:00.00 Počet shlédnutí: 705
29 Září 2022
Sezóna červené řepy je opět tady a vy nevíte co s ní? Patříte mezi ty, kteří tepelně upravenou červenou řepu nesnědí ani v salátu? Přinášíme Vám 2 chutné recepty, ve kterých hlavní roli hraje červená řepa. Věříme, že okouzlí i ty, kteří červené řepě příliš neholdují.
Humus z červené řepy
Podzim je již v plném proudu a náš imunitní systém dostává v tomto období pořádně zabrat. Pro povzbuzení imunity je vhodné konzumovat především pokrmy s vysokým obsahem bílkovin, nenasycených mastných kyselin (omega - 3 a omega - 6), vitamínů (zejména A, B6, B12, C a E) a minerálních látek, jako jsou železo, zinek, selen a měď . Ptáte se kde je hledat? Kvalitní bílkoviny obsahuje maso, vejce, tofu, mléko a mléčné výrobky, luštěniny, ořechy, mák a semínka. Vitamíny a minerály dodá zelenina – cesnak, cibule, kapusta, křen, červená řepa, citrusy, zemiaky, kedlubny, zeler, karotka, pórek, špenát, mangold, brokolice, černý kořen, řepa fenykl či chřest. Červená řepa patří mezi velmi zdravé druhy zeleniny a my vám dnes nabízíme recept na humus právě z něho.
Potřebujeme:
- středně velkou červenú řepa,
- 2 hrníčky okapané cizrny z konzervy,
- PL limetkové šťávy,
- 4 PL olivového oleje,
- 2 PL pasty tahini,
- sůl a pepř,
- 2 stroužky cesnaku,
- 2 bezlepkové bagetky
Červenou řepu pořádně omyjeme a osušíme, nejlépe kuchyňskými obrousky, aby nám nezabarvila látkovou utěrku. Vysušenou řepu položíme na kus alobalu, pokapeme lžičkou olivového oleje, osolíme, okořeníme a nakonec celou zabalíme. Zabalenou řepu vložíme do trouby předehřáté na 230 °C a pečeme zhruba hodinu. Řepu po upečení rozbalíme a necháme pořádně vychladnout. Potom ji oloupeme a nakrájíme na menší kousky, aby se nám co nejsnáze mixovaly. Řepu spolu s cizrnou rozmixujeme dohladka, přičemž postupně ke směsi přiléváme olivový olej. Následně přidáme pastu tahini, limetkovou šťávu a prolisovaný cesnek. Humus osolíme a okořeníme podle chuti a podáváme s bezlepkovými bagetkami opečenými v troubě.
Chipsy z červené řepy
Chipsy lze udělat i v trošku zdravější verzi. My je dnes připravíme z červené řepy a namísto smažení budeme chipsy péct v troubě. Recept nezabere opět moc času, zapotřebí jsou jen 3 suroviny a výsledek je fantastický. Kromě červené řepy můžete takto v troubě připravit i chipsy z celeru a hned máte dva druhy snacků.
Potřebujeme:
- středně velkou červenou řepu
- olivový olej
- sůl
Při tomto receptu doporučujeme nepoužívat drevené krájecí prkénka, protože šťáva z červené řepy je pigmentovaná a nemusela by se z desky vymýt. Jednorázové rukavice jsou u tohoto receptu také velkým pomocníkem. Začneme tím, že červenou řepu pořádně omyjeme a oloupeme. Připravíme si minimálně jeden plech vystlaný pečícím papírem a jednu větší mísu. Po umytí řepu strouháme na struhadle původně určeném na okurky nebo zelí. Potřebujeme tenké plátky ideálně stejné tloušťky a velikosti, aby se rovnoměrně propekly. Pokud nemáme doma struhadlo, z řepy prostě kousky odkrajujeme nožem. Jednotlivé kousky přendáme do misky, kde přidáme olivový olej a sůl (množství oleje a soli závisí na množství plátků, které se podarilo z červené řepy odkrojit). Vše pořádně promícháme, aby byly všechny plátky rovnoměrně ochucené. Troubu si mezitím předehřejeme na 230 °C a zvolíme program s horkým vzduchem, aby se chipsy vysušily. Plátky červené řepy ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a vkládáme do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 15 – 20 minut, podle tloušťky nakrájených plátků. Chipsy necháme pořádně vychladnout a podáváme s oblíbeným dresinkem.