Celiakie a vitamín D
Přidáno: 19.1.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 586
19 Leden 2023
Celiakie je velmi často spojena s nedostatkem vitamínů v těle. Jedním z nejdůležitějších vitamínů potřebných pro správné fungování imunitního systému je právě vitamín D. V článku se dozvíte ve kterých potravinách se tento vitamín nachází a jakou má spojitost s celiakií.
Celiakie a vitamín D
Celiakie má řadu mimostřevních projevů. Některé vznikají v důsledku malabsorpce a jiné vznikají na podkladě systémových prozánětlivých či hormonálních změn. Deficit vitamínu D, který velice často vídáme u neléčené celiakie, může přispívat ke kostním projevům celiakie, ale také zasahuje do našeho imunitního systému.
Vitamín D je souhrnně nazývaná skupina vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. U nás jsou nejdůležitější vitamín D3 a vitamín D2 (souhrnně je nazýváme kalciferoly). Jsou důležité pro vstřebávání minerálů ve střevech a dále jsou zodpovědné za mnoho dalších biologických účinků. Přispívají tím k regulaci a optimalizaci hladiny vápníku a fosforu v krvi. Vápník a fosfor jsou důležité minerály pro stavbu kostí. Obecně vitamín D také aktivuje vrozený imunitní systém a potlačuje adaptivní imunitní systém (což hraje roli také u celiakie).Má antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky.
Jeho nedostatek je spojen se zvýšeným rizikem virových infekcí či těžším průběhem choroby. Za normálního stavu se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření (v létě je doporučeno vystavovat se slunečním paprskům na časově krátké úseky, ale intenzivní, aby kůže nezčervenala). Množství vitamínu D snižují ochranné krémy, velké množství melaninu v kůži, oblečení, suchá kůže. V potravinách se vitamín D nachází v mase tučných ryb (makrela, tuňák, sardinky, losos), vejce, cereálie, džusy a mléčné výrobky. Deficit vitamínu D je popisován přibližně u 70 % celiaků. A střevní malabsorpce kromě toho vede k deficitu dalších minerálů, ovlivňující kostní metabolismus. Výsledkem toho může být vznik metabolických kostních změn (osteopenie, osteoporóza, osteomalacie) či vznik zvýšeného rizika kostních fraktur.
U každého nově diagnostikovaného celiaka (převážně dospělého) je třeba provést vyšetření zaměřená na posouzení kostního metabolismu. Dle výsledků těchto vyšetření se doporučí další léčebný postup. Samostatná přísná bezlepková dieta do velké míry zlepšuje hodnoty jak vitamínu D, tak i minerálů. Pokud bezlepková dieta nestačí, či určí lékař jinak, je zapotřebí postupně a pravidelně doplňovat vitamín D i minerály. Takto předejdeme jednak bolestem kostí a kloubů, zlomeninám, infekcím a budeme déle fyzicky a společensky aktivní a spokojení.
Držím pěsti, Bára Bahníková.
Tento článek pro Vás připravila MUDr. Bára Bahníková, gastroenteroložka v liberecké nemocnici a v nemocnici v Turnově.