• Z pohodlí domova
  • Vítej jaro!
  • Předchozí
  • Další

Bezlepkový mrkvový dort

Přidáno: 2.9.2022 9:00.00 Počet shlédnutí: 3000

02 Září 2022

Pomalu ale jistě končí léto a začíná pestrobarevný podzim. O tom, že přidávat zeleninu do dezertů je dobrý nápad, jste se mohli přesvědčit v našich předchozích receptech. Dnes vám přinášíme recept na podzimní klasiku, kterou všichni milují. Připravte si s námi mrkvový dort.

Bezlepkový mrkvový dort

Bezlepkový mrkvový dort

Pomalu ale jistě končí léto a začíná pestrobarevný podzim. O tom, že přidávat zeleninu do dezertů je dobrý nápad, jste se mohli přesvědčit v našich předchozích receptech. Dnes vám přinášíme recept na podzimní klasiku, kterou všichni milují. Připravte si s námi mrkvový dort.

Potřebujeme:

Na korpus:

- 3 vejce velikosti L,
- ¾ hrníčku řepkového oleje,
- ¾ hrníčku podmáslí,
- 2 hrníčky bezlepkové mouky,
- ¾ lžičky xantanové gumy,
- 2 lžičky jedlé sody,
- 1 ½ hrníčku krupicového cukru,
- 1 ½ lžičky kypřicího prášku,
- 2 lžičky mleté skořice,
- ½ lžičky soli,
- 2 hrníčky strouhané mrkve,
- 300 g ananasu v konzervě (včetně nálevu),
- 1 hrnek sekaných vlašských ořechů,
- 1 hrnek strouhaného kokosu

Na náplň:

- 220 g krémového sýra,
- 3 lžíce změklého másla,
- 4 hrníčky moučkového cukru

Na krém:

- 200 g másla,
- 200 g mascarpone,
- 2 lžičky skořice + k posypání,
- 1 lžíce moučkového cukru

Jako první komponent si připravíme korpus. V menší míse smícháme všechny tekuté suroviny na korpus tedy vejce, olej a podmáslí. Ve druhé, větší míse zase smícháme sypké suroviny a to cukr, bezlepkovou mouku s xantanovou gumou, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a skořici. Všechny sypké suroviny dobře promícháme a přilijeme z druhé misky vaječnou směs. Postupně zapracujeme i strouhanou mrkev, ananas, kokos a ořechy. Ze směsi vypracujeme vláčné těsto a naplníme jím dvě, pečícím papírem vyložené, dortové formy o průměru cca 20 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 35 minut. Během pečení korpusu si připravíme náplň tak, že dohladka vymixujeme ingredience na náplň. Korpusy po upečení necháme důkladně vychladnout a po vychladnutí seřízneme nedokonalosti, aby na sebe pěkně pasovaly. Následně připravenou náplní potřeme jeden korpus a druhý na něj přiložíme. Poslední částí je příprava krému. Změklé máslo na krém vymixujeme dohladka, přidáme mascarpone, cukr a dvě lžičky skořice. Ze směsi připravíme hladký krém, kterým ozdobíme vršek a můžeme i boky dortu. Nejprve jej v silnější vrstvě rozprostřeme po celém povrchu a obvodu dortu a zdobičkou ozdobíme vršek. Pokud nemáme cukrářský sáček s ozdobnou špičkou, můžeme použít i sáček, který naplníme krémem a zdobíme. Zbylou skořicí posypeme ještě obvod dortu a necháme ji alespoň na 30 minut v chladničce ztuhnout.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení

Svátek 1 8 máj