Bezlepkový makový závin jako od babičky
Přidáno: 3.11.2022 9:00.00 Počet shlédnutí: 3758
03 Listopad 2022
Když se řekne závin, milovníkům máku se určitě začnou sbíhat slínky právě na ten makový. Šťavnatý, měkoučký, voňavý, takový, který nás vytrhne z reality a vůbec si nevšimneme, že je bez lepku. Přestože každý ho připravuje tak trošku jinak, nepochybně patří mezi recepty, které se léta nesou jako tradice našich mám a starých mám. Aby ani mlsouni s celiakií nebyli o nic ukráceni, dnes si představíme recept na makovník právě v bezlepkové verzi.
Bezlepkový makový závin jako od babičky
Tradiční receptury se různí od kraje či chutí – někdo ho miluje s višněmi, někdo s troškou jablíček, s příchutí citrónové kůry. Všechny však mají jedno společné, a to pořádnou dávku máku a cukru. S přípravou si nelámejte hlavu ani v případě, že jste začátečníci. Kynuté těsto bez lepku má jen dvě podmínky, které byste měli splnit – čerstvé droždí a poctivé teplé místo k vykynutí. Tak pojďme na to!
Co budeme potřebovat?
Na těsto:
• 400 g Vitacelia bezlepkové chlebové směsi
• 100 g Vitacelia bezlepkové směsi na jemné pečivo
• 300 ml polotučného mléka
• 100 g krystalového cukru
• 1 kostka čerstvého droždí
• 100 ml rostlinného oleje
• špetka soli
Na mákovou nádivku:
• 200 g mletého máku
• 1 větší oloupané a nastrouhané červené jabko
• šťáva z 1 citronu
• kůra z ½ citronu
• 90 g krystalového cukru
• 1 PL vanilkového cukru
• 100 ml polotučného mléka
Postup:
1. Začneme kváskem, který si připravíme v hrníčku – do něj vlijeme 150 ml teplého mléka, rozdrobené droždí, lžičku cukru, lžičku mouky a pořádně rozmícháme. Dáme odpočinout na 10 minut, aby kvásek začal pracovat.
2. Připravíme si velkou mísu, kde budeme dělat těsto. Dáme do ní směsi, cukr, olej a sůl a na závěr přidáme podkynutý teplý kvásek a také zbylých 150 ml mléka, které doléváme postupně během hnětení.
3. Uhněteme husté těsto. Ten, pro koho je to těžké vařečkou, může těsto vypracovat na pomoučeném vále a vrátit ho do mísy.
4. Dáme na hodinu nakynout na teplé místo. V případě potřeby si můžeme pomoci i pečící troubou, kterou předehřejeme na 50 °C, následně ji vypneme a dáme do ní nakynout těsto.
5. Makovou nádivku připravíme smícháním mléka, které jsme trochu povařili v hrnci, a přidáním zbylých sypkých surovin a nastrouhaného jablíčka.
6. Na závěr do makové nádivky odšťavíme citrónovou šťávu a přidáme i kůru. Vše spolu dobře promícháme a odložíme stranou.
7. Když máme těsto vykynuté, dáme ho na pomoučněný vál a vytvarujeme z něj bochník ve tvaru velké buchty. Pokud by bylo příliš tuhé, můžeme přidat ještě trošku teplého mléka.
8. Těsto rozválíme na cca 0,5 cm tloušťku – ne příliš tenké, aby se nám nepotrhalo.
9. Na rozválené těsto rovnoměrně rozetřeme makovou nádivku a zavineme. Okraje zabalíme a slepíme prsty k sobě, aby nádivka nevytekla.
10. Takto připravený závin přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme olejem a dáme do trouby.
11. Pečeme cca 30 – 40 minut (dle typu trouby) na 180 °C.
12. Po upečení závin potřeme mlékem. Vychladlý nakrájíme. Milovníci sladkého jej ještě mohou poprášit moučkovým cukrem.
Tip na závěr
Pokud si netroufáte na přípravu domácí verze bezlepkového makového závinu, vyzkoušejte bezlepkový závin s makovou náplní od Vitacelie. Je vyroben z kynutého těsta a ručně zavinutý. Dopřát si ho můžete k snídani, ale i jako sladkou tečku za obědem. :)