Bezlepkové perníkové mini bábovky
Přidáno: 10.2.2022 7:00.00 Počet shlédnutí: 340
10 Únor 2022
Se slaným karamelem Jste se jistě už setkali, dezerty s ním nesmí chybět v každé pořádné cukrárně či kavárně. Lidé s nesnášenlivostí lepku si příliš často nemohou objednat jejich bezlepkovou verzi. Právě z tohoto důvodu jsme se rozhodli vyzkoušet přípravu slaného karamelu sami. Perníkem vonící bábovky s naším receptem zvládnete také a neopakovatelnou karamelovo-slanou chuť si zajisté zamilujete.
Bezlepkové perníkové mini bábovky
Se slaným karamelem Jste se jistě už setkali, dezerty s ním nesmí chybět v každé pořádné cukrárně či kavárně. Lidé s nesnášenlivostí lepku si příliš často nemohou objednat jejich bezlepkovou verzi. Právě z tohoto důvodu jsme se rozhodli vyzkoušet přípravu slaného karamelu sami. Perníkem vonící bábovky s naším receptem zvládnete také a neopakovatelnou karamelovo-slanou chuť si zajisté zamilujete.
Potřebujeme:
- 550 g bezlepkové mouky
- 1 lžička xantanové gumy
- 2 lžičky jedlé sody
- 3 lžíce perníkového pepře
- 4 vejce velikosti M
- špetka soli
- 1 lžíce pomerančové kůry
- 250 g třtinového cukru
- 3 lžíce medu
- 250 ml řepkového oleje
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 ml polotučného mléka
- 80 g mletých vlašských ořechů + k posypání
Na nádivku:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g krystalového cukru
- 1 lžička soli
Troubu předehřejte na 180 °C. V misce smícháme bezlepkovou mouku spolu s xantanovou gumou, jedlou sodou, perníkovým kořením a špetkou soli. Ve vyšší nádobě si zase smícháme vejce s třtinovým cukrem a vyšleháme cukrovou směs. K ní přidáme tři lžíce medu a promícháme dohladka. Postupně přiléváme ke směsi olej, smetanu ke šlehání a mléko. Šleháme dokud se všechny suroviny nespojí. Připravenou tekutou směs zapracujeme do sypké, přisypeme pomerančovou kůru a mleté ořechy. Připravíme si silikonové formičky na mini bábovky (nebo klasickou formu na bábovku) a naplníme je těstem. Takto připravené Mini bábovky vložíme do předehřáté trouby na 180 ° C a pečeme přibližně 15 minut (velkou bábovku cca 45 – 50 minut). Mezitím si připravíme slaný karamel. Krystalový cukr nasypeme do hrnce a necháme za stálého míchání rozpustit na karamel. Potom po troškách přiléváme smetanu (pozor, ať vás pára neopaří) a mícháme. Nakonec přidáme lžičku soli, pořádně ještě jednou promícháme a necháme vychladnout. Hotové bábovky také necháme vychladnout, následně je vršky namáčíme a posypáváme mletými ořechy.