• Z pohodlí domova
  • Hamburgerové léto
  • Předchozí
  • Další

Bezlepková pizza

Přidáno: 9.2.2023 9:00.00 Počet shlédnutí: 1541

09 Únor 2023

Věděli jste, že 9. únor je světový den pizzy? Tento ikonický pokrm byl připravován již v antickém Řecku, přesto se odborníci stále neumí dohodnout, zda má pizza původ v Itálii nebo v USA. Světový rekord o největší upečené pizze na světě drží 5 kuchaři z Říma, kteří připravili pizzu o velikosti 1261,65 m². Navíc tato gigantická pizza byla bezlepková! My jsme si pro Vás připravili recept na vynikající domácí pizzu, se kterou můžete tento světový rekord překonat .

Bezlepková pizza

Bezlepková pizza

Věděli jste, že 9. únor je světový den pizzy? Tento ikonický pokrm byl připravován již v antickém Řecku, přesto se odborníci stále neumí dohodnout, zda má pizza původ v Itálii nebo v USA. Světový rekord o největší upečené pizze na světě drží 5 kuchaři z Říma, kteří připravili pizzu o velikosti 1261,65 m². Navíc tato gigantická pizza byla bezlepková! My jsme si pro Vás připravili recept na vynikající domácí pizzu, se kterou můžete tento světový rekord překonat.

Potřebujeme:

Na těsto:

- 300 g bezlepkové směsi chlebové světlé
- 1 čajovou lžičku soli
- 1 čajovou lžičku kypřicího prášku
- ½ kostky čerstvého droždí (cca 15 g)
- 50 g zakysané smetany (doporučujeme vytáhnout z lednice cca 1 hodinu před pečením, aby měla pokojovou teplotu)
- 1 polévkovou lžíci medu
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
- 250 g vlažné převařené vody

Na náplň:

- 200 g rajčatového pesta
- 1 balení mozzarelly
- čerstvou bazalku

Příprava těsta nezabere tolik času, ale je třeba jej nechat pořádně vykynout. Ještě před začátkem pečení si dáme vařit vodu, aby se stihla mírně ochladit. V prvním kroku si prosejeme bezlepkovou směs a vložíme ji do větší mísy. Přidáme k ní všechny suché suroviny, tedy sůl s kypřicím práškem a vše pořádně promícháme. Do středu rozdrobíme 1/2 kostky droždí, přidáme zakysanou smetanu, lžíci medu a vlažnou převařenou vodu. Všechny suroviny smícháme dohromady a připravíme kompaktní těsto. Těsto je ideální hnětet v kuchyňském robotovi nebo pomocí mixéru s hákem. Když máme těsto hotové, zakryjeme ho kuchyňskou utěrkou a necháme kynout na teplém místě alespoň 1,5 hodiny. Po vykynutí do těsta ještě jemně zapracujeme lžíci olivového oleje a rozdělíme jej na dvě stejné poloviny. Ty přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme ještě 10 minut dokynout. Troubu si předehřejeme na 250 °C a z každé poloviny těsta vyválíme korpus o průměru cca 25 cm a tloušťce maximálně 1 centimetr. Takto připravené těsto necháme ještě 5 minut odpočívat a prozatím si vložíme do trouby plech, na kterém budeme pizzu péct, aby se nám nahřál. Potom přendáme korpus na plech potřeme ho rajčatovým pestem, navrch poklademe plátky mozzarelly a dáme péct na 10 – 15 minut. Po upečení potřeme okraje olivovým olejem a pizzu posypeme lístky bazalky.

pizza

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení