• Titulný banner
  • Z pohodlí domova
  • Zmesi
  • Sekce "Akční nabídka"
  • Předchozí
  • Další

Bezlepková kapustnica

Přidáno: 3.6.2022 8:00.00 Počet shlédnutí: 55

03 Červen 2022

Slovenská kapustnica patří mezi nejoblíbenější jídla vůbec! Polévka je trošku náročnější na čas, ale zvládne ji opravdu každý. Aby byla v bezlepkové verzi, na zahuštění použijeme brambory, druhá možnost je přidání bezlepkové mouky. Je na Vás, jaký způsob zahuštění preferujete.

Bezlepková kapustnica

Bezlepková kapustnica

Tradiční slovenská kapustnica, kterou můžete podávat rovnou jako hlavní chod patří mezi nejoblíbenější slovenské polévky. Můžete ji doplnit čerstvým bezlepkovým chlebem, se kterým chutná úžasně. K zahuštění budeme používat vařené brambory a polévku doplníme lžičkou zakysané smetany. Tradiční kapustnica, patří mezi jídla, která vyžadují trochu více času na přípravu, ovšem jak se říká „za málo peněz uvaříte hodně muziky"!

Potřebujeme:

- 750 g bílé kapusty (ideálně naloženou se šťávou)
- 400 g uzeného masa
- 150 g kvalitní klobásy
- 50 g sušených hub
- 2 bobkové listy
- 30 g bezlepkové mouky (mohou se požít i brambory)
- 3 lžíce rajského přetlaku
- 1 lyžici mleté papriky
- 2 stroužky cesnaku
- sůl a pepř
- zakysanou smetana pro závěrečné dochucení

Uzené masko povaříme zhruba 3 hodiny v litru vody. Vývar poctivě uchováme, maso necháme vychladnout a odstraníme kosti. Sušené houby namočíme do vody alespoň na 20 minut, aby změkly. Kapustu slijeme a zhruba třetinu šťávy necháme na později do polévky. Ve vzniklém vývaru z masa povaříme kapustu. Na dochucení přidáme bobkový list, sůl, celý pepř, maso, namočené houby a vše spolu vaříme. Jakmile budou houby měkké, přidáme rajský protlak a mletou papriku. Znovu povaříme, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a vaříme dalších cca 10 minut. Polévku můžeme zahustit přidáním brambor nebo bezlepkovou moukou. Použijeme-li k zahuštění mouku v troše vody ji rozpustíme a vlijeme do polévky. Všechno spolu promícháme, nakonec přidáme prolisovaný cesnek ještě chvilku povaříme a odstavíme z plotny. Polévku můžeme podávat s lžičkou kyselé smetany.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Naše webová stránka ukládá data na vašem zařízení (cookies a úložiště prohlížeče), aby bylo možné identifikovat vaši relaci a dosáhnout základní funkčnosti platformy, zážitku z prohlížení a zabezpečení.
Můžeme ukládat data na vašem zařízení (soubory cookie a úložiště prohlížeče), abychom mohli poskytovat doplňkové funkce, které zlepšují váš zážitek z prohlížení, ukládat některé vaše preference bez uživatelského účtu nebo bez přihlášení, používat skripty a/nebo zdroje třetích stran, widgety atd.
Použití analytických nástrojů nám umožňuje lépe porozumět potřebám našich návštěvníků a tomu, jak naši stránku používají. Můžeme použít nástroje první nebo třetí strany ke sledování nebo zaznamenávání vašeho procházení našich webových stránek, k analýze nástrojů nebo komponent, se kterými jste interagovali nebo je používali, k zaznamenávání konverzních událostí a podobně.
Můžeme používat soubory cookie a nástroje třetích stran k vylepšení nabídky produktů a/nebo služeb naší nebo našich partnerů, její relevance pro vás na základě produktů nebo stránek, které jste navštívili na tomto webu nebo na jiných webových stránkách.

Přihlášení