Bezlepková kapustnica
Přidáno: 3.6.2022 8:00.00 Počet shlédnutí: 268
03 Červen 2022
Slovenská kapustnica patří mezi nejoblíbenější jídla vůbec! Polévka je trošku náročnější na čas, ale zvládne ji opravdu každý. Aby byla v bezlepkové verzi, na zahuštění použijeme brambory, druhá možnost je přidání bezlepkové mouky. Je na Vás, jaký způsob zahuštění preferujete.
![Bezlepková kapustnica](/resize/e/300/300/files/fotky-k-receptom/kapustnica.png)
Bezlepková kapustnica
Tradiční slovenská kapustnica, kterou můžete podávat rovnou jako hlavní chod patří mezi nejoblíbenější slovenské polévky. Můžete ji doplnit čerstvým bezlepkovým chlebem, se kterým chutná úžasně. K zahuštění budeme používat vařené brambory a polévku doplníme lžičkou zakysané smetany. Tradiční kapustnica, patří mezi jídla, která vyžadují trochu více času na přípravu, ovšem jak se říká „za málo peněz uvaříte hodně muziky"!
Potřebujeme:
- 750 g bílé kapusty (ideálně naloženou se šťávou)
- 400 g uzeného masa
- 150 g kvalitní klobásy
- 50 g sušených hub
- 2 bobkové listy
- 30 g bezlepkové mouky (mohou se požít i brambory)
- 3 lžíce rajského přetlaku
- 1 lyžici mleté papriky
- 2 stroužky cesnaku
- sůl a pepř
- zakysanou smetana pro závěrečné dochucení
Uzené masko povaříme zhruba 3 hodiny v litru vody. Vývar poctivě uchováme, maso necháme vychladnout a odstraníme kosti. Sušené houby namočíme do vody alespoň na 20 minut, aby změkly. Kapustu slijeme a zhruba třetinu šťávy necháme na později do polévky. Ve vzniklém vývaru z masa povaříme kapustu. Na dochucení přidáme bobkový list, sůl, celý pepř, maso, namočené houby a vše spolu vaříme. Jakmile budou houby měkké, přidáme rajský protlak a mletou papriku. Znovu povaříme, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a vaříme dalších cca 10 minut. Polévku můžeme zahustit přidáním brambor nebo bezlepkovou moukou. Použijeme-li k zahuštění mouku v troše vody ji rozpustíme a vlijeme do polévky. Všechno spolu promícháme, nakonec přidáme prolisovaný cesnek ještě chvilku povaříme a odstavíme z plotny. Polévku můžeme podávat s lžičkou kyselé smetany.